Regeringen satsar på mer jämlik PSA-provtagning
”Arbetet med prostatacancertestning, PSA-prover, ser idag alltför olika ut i olika landsting”, säger socialminister Annika Strandhäll. Nu satsar regeringen 8,4 miljoner på prostatacancervården för att den ska bli mer jämlik.
Prostatacancer är den vanligaste formen av cancer hos män i Sverige. Varje år upptäcks nästan 10 000 nya fall i Sverige, vilket även gör cancertypen betydligt vanligare än de typer som drabbar båda könen.
LÄS ÄVEN: Medicinsk översikt om prostatacancer
PSA-prov är ett vanligt blodprov där man kontrollerar halten av PSA (prostataspecifikt antigen). Om halten av PSA är högre än vad som anses normalt kan det vara ett tecken på prostatacancer. Provet används också för att följa utvecklingen av prostatacancer.
TIPS: Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ESMO (European Society for Medical Oncology)? Lämna din e-postadress här »
Socialministern: Prostatacancertestningen ska bli mer jämlik
Men enligt socialminister Annika Strandhäll är ser arbetet med prostatacancertestning, PSA-prover, alltför olika ut i olika landsting. Därför satsar nu regeringen 8,4 miljoner på att den ska bli mer jämlik.
– Denna satsning handlar om en bättre organisation och information kring PSA-testning, säger socialminister Annika Strandhäll, i ett pressmeddelande.
Nordiskt webinar om lymfom - 28 november
Den 28 november bjuder Bonnier Healthcare in till ett nordiskt webinar med experter från Sverige, Norge och Danmark. En 90-minuters sändning inom lymfom med svenska, norska och danska experter som presenterar sina ämnen ur ett nordiskt perspektiv. Webinariet leds av Alexander Fosså.
Pengarna ska Regionalt cancercentrum i samverkan, RCC, för att de i sin tur ska kunna tillsätta personer (i de landsting som vill delta) som bland annat ska se över hur sjukvården bättre ska kunna ge information till fler män om provtagningen.
Dessutom ska dessa personer ta fram en handlingsplan så att en mer organiserad form av testning ska kunna skapas.
– Det nuvarande bidraget är för att ge landstingen möjlighet att erbjuda män strukturerade PSA-tester och information om för- och nackdelar så de själva kan ta ställning. Det handlar inte om en regelrätt screening, för att införa det krävs bättre mätmetoder, säger Beatrice Melin, ordförande för Regionalt cancercentrum i samverkan, till Dagens Medicin.
”Många kunskapsluckor”
Men regeringens förhoppning är att man inom några år ska kunna införa ett nationellt screeningprogram för prostatacancer. Dock finns det idag fortfarande hinder för detta menar man:
”Det finns dock många kunskapsluckor om organisatoriska frågor kring införandet av allmän screening.” står det i regeringens pressmeddelande.
Nordic Cancer Conference 2024
Den 7 oktober 2024 bjöd Bonnier Healthcare, tillsammans med Nordiska cancerunionens (NCU) medlemmar, in till Nordic Cancer Conference i Stockholm. Där samlades ledande experter, forskare och beslutsfattare från hela Norden för att ta itu med en av vår tids mest angelägna hälsoutmaningar: cancer.
Däremot tror man att projekt med organiserad PSA-testning kommer kunna bidra till värdefulla erfarenheter för ett framtida införande av ett nationellt screeningprogram.
- Regeringen - https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2018/07/regeringen-stoder-prostatacancertester/