Ökad risk för metastaser om koloskopi fördröjs mer än nio månader
Efter att blod påträffats i avföringen bör koloskopi ske inom nio månader. Därefter ökar risken drastiskt för att cancer i kolon sprider sig. Det visar en ny observationsstudie publicerad i Jama.
Forskarna fann ingen ökad risk för kolorektalcancer och avancerad cancersjukdom mellan personer som fick koloskopisk undersökning inom 30 dagar och personer som fick vänta upp till nio månader. Om patienterna däremot fick vänta tio till tolv månader steg risken till närmare 50 procent och risken dubblerades gällande avancerad sjukdom. Dessa patienten hade en tumör i stadium 3 eller 4.
Läs även: Cancerläkemedel i tablettform och andra framsteg
Över 70 000 personer från Kalifornien, USA, medverkade i studien. Samtliga var mellan 50 och 75 år och hade haft ett positivt screeningresultat mellan 2010 och 2013.
Snabb undersökning av psykologiska skäl
I programmet för Region Stockholm-Gotland ska kallelser för koloskopi gå ut inom två veckor till patienter som har uppvisat blod i avföringen. Inom fyra veckor har merparten gjort en koloskopi, enligt Sven Törnberg överläkare vid Regionalt Cancercentrum Stockholm-Gotland.
– Att det ska gå snabbt är främst av psykologiska skäl. I inbjudan utlovar vi svar inom en månad så har man gjort sig omaket att ta provet ska man få besked så fort som möjligt, säger han.
Nordic Cancer Conference 2024
Den 7 oktober 2024 bjöd Bonnier Healthcare, tillsammans med Nordiska cancerunionens (NCU) medlemmar, in till Nordic Cancer Conference i Stockholm. Där samlades ledande experter, forskare och beslutsfattare från hela Norden för att ta itu med en av vår tids mest angelägna hälsoutmaningar: cancer.
- Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2017/04/26/forskare-koloskopi-bor-ske-inom-nio-manader/