Minska dödligheten vid spridd bröstcancer - ny studie
Nu har de första studiedeltagarna – med spridd bröstcancer – rekryterats för att behandlas med kirurgi i hopp om att det ska hålla tillbaka sjukdomen.
Vid avancerad bröstcancer där dottertumörer har spridit sig utanför bröstets lokala lymfkörtlar har det varit omdiskuterat huruvida behandling med kirurgi är effektiv. För att undersöka saken närmare har en ny nationell studie inletts. Den omfattar kvinnor vars bröstcancer har spridit sig till levern. Idag överlever bara cirka hälften av dessa patienter efter tre år.
– Spridd bröstcancer har hög dödlighet och därför är det viktigt att undersöka alla behandlingar som kan tänkas hålla tillbaka sjukdomen, säger Oskar Hemmingsson, kirurg och forskare vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande.
Onkologisk behandling med eller utan kirurgi
Efter cirka två år med förstudier och planering har de första deltagarna till studien Breclim, breast cancer liver metastases, rekryterats. Det gäller alltså patienter som tidigare har opererats för bröstcancer men sedan utvecklat begränsad spridning till levern.
Efter onkologisk behandling lottas patienterna till antingen fortsatt onkologisk behandling med cytostatika och hormonbehandling eller att få samma behandling men i kombination med kirurgiskt ingrepp i levern.
För att undersöka sjukdomsförloppet kommer de 200 patienter som studien planeras omfatta att följas under en treårsperiod.
Nordiskt webinar om lymfom - 28 november
Den 28 november bjuder Bonnier Healthcare in till ett nordiskt webinar med experter från Sverige, Norge och Danmark. En 90-minuters sändning inom lymfom med svenska, norska och danska experter som presenterar sina ämnen ur ett nordiskt perspektiv. Webinariet leds av Alexander Fosså.
Därefter hoppas forskarna kunna svara på om kirurgi bör rekommenderas när bröstcancern har spridit sig till levern.
- Umeå universitet - https://www.umu.se/nyheter/nationell-brostcancerstudie-startad-i-umea_9305624/