Längre liv vid svår cancer med ny teknik
Med hjälp av ett webbverktyg förbättrades överlevnaden hos patienter med spridd cancer, enligt en randomiserad studie. "Resultaten ser väldigt bra ut. Som onkolog blir jag glad över att se en förbättrad överlevnad på flera månader med ett så pass enkelt komplement till palliativ vård", säger Magnus Bäcklund.
Med webbverktyget kallat STAR kan patienterna själva via en läsplatta rapportera in symtom till följd av cytostatikaterapi. Patientdatan samlas i en rapport som läkaren kan ta fram vid besök på kliniken. Skulle patienten ha svåra eller förvärrade symtom innan läkarbesöket skickas en så kallad alert via mejl till en sjuksköterska.
Läs även: Just nu sker en fantastisk utveckling på blodcancerområdet
Närmare 770 patienter med svår spridd cancer i bland annat lungor och bröst var inkluderade i studien, som pågick mellan 2007 och 2011. Några av symtomen som rapporterades in var illamående, försämrad aptit, svårigheter att andas, trötthet och yrsel. Symtomen graderades med hjälp av en särskild poängskala. Bland deltagare som använde webbverktyget var överlevnaden i snitt var 31 månader, jämfört med 26 månader i kontrollgruppen. Forskarna bakom studien lyfter fram tre möjliga förklaringar:
- Sjukvården kan bättre ta hand om symtom innan de orsakat mer allvarliga komplikationer.
- Interventionen höjer patietnernas fysiska funktionsnivå, vilket är kopplat till bättre överlevnad.
- Hanteringen av biverkningar från cytostatika, vilket kan göra att patienterna kan stå på behandlingen längre.
TIPS: Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ESMO (European Society for Medical Oncology)? Lämna din e-postadress här »
Stor betydelse för sjukvården
Studien presenterades på American Society of Clinical Oncology 2017, under en plenarsession där man uppmärksammade forskning som anses ha stor betydelse för sjukvården.
– Jag är imponerad av att studien påbörjades redan för tio år sedan. I USA är man alltså tidig på bollen gällande olika tekniska lösningar för patienter. I Sverige ser däremot bilden annorlunda ut. Här används e-hälsa flitigt inom exempelvis reumatologin, men vi har egentligen inte kommit någonstans när det gäller cancerpatienter, säger Magnus Bäcklund, onkolog vid ASIH Stockholm södra.
Nordiskt webinar om lymfom - 28 november
Den 28 november bjuder Bonnier Healthcare in till ett nordiskt webinar med experter från Sverige, Norge och Danmark. En 90-minuters sändning inom lymfom med svenska, norska och danska experter som presenterar sina ämnen ur ett nordiskt perspektiv. Webinariet leds av Alexander Fosså.
Tips på patientfall om cancer på NetdoktorPro:
- Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2017/06/04/enkel-teknik-gav-langre-liv-vid-svar-cancer/