Kost kan påverka prostatacancer
Nordic Cancer Conference 2024
Den 7 oktober 2024 bjöd Bonnier Healthcare, tillsammans med Nordiska cancerunionens (NCU) medlemmar, in till Nordic Cancer Conference i Stockholm. Där samlades ledande experter, forskare och beslutsfattare från hela Norden för att ta itu med en av vår tids mest angelägna hälsoutmaningar: cancer.
I en studie, där man följt cirka 4500 män som drabbats av prostatacancer, kunde forskare se att de som åt mer vegetabiliskt fett och mindre kolhydrater, levde längre än andra män med prostatacancer.
Prostatacancer är den vanligaste formen av cancer i Sverige, varje år drabbas runt 9000 män. Det går ofta att leva i många år med prostatacancer och många dör till slut av andra orsaker. Nu menar forskare vid University of California, San Francisco att drabbade män kan ändra sina kostvanor för att ytterligare minskar risken att dö av prostatacancer.
I studien jämfördes männens kost med hur deras sjukdom utvecklade sig. Resultaten visar att de män som åt mest vegetabiliskt fett i genomsnitt hade tumörer som var något mindre aggressiva, och som hade mindre risk att leda till döden.
Siffror från studien visar att om en man med prostatacancer kan byta ut 10 procent av sitt energiintag från kolhydrater, som pasta, till vegetabiliskt fett, från till exempel nötter, så minskar risken att dö i prostatacancer med nästan 30 procent.
Nordic Cancer Conference 2024
Den 7 oktober 2024 bjöd Bonnier Healthcare, tillsammans med Nordiska cancerunionens (NCU) medlemmar, in till Nordic Cancer Conference i Stockholm. Där samlades ledande experter, forskare och beslutsfattare från hela Norden för att ta itu med en av vår tids mest angelägna hälsoutmaningar: cancer.
- SR.se - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=5563192