Kortare väntetider inom cancervården – men färre screenas under pandemin
Cancervården, såsom operationer och annan behandling av cancer, har prioriterats under pandemin. Det har bidragit till att patienterna får vård och behandling snabbare än tidigare. Däremot är det färre personer som går på screening, i Region Stockholm har det lett till att 1 600 färre fått en cancerdiagnos under 2020.
Tack vare att man prioriterat cancervården under coronapandemin, har också väntetiderna för patienterna minskat. Det går alltså snabbare från att man fått sin diagnos till att man startar sin behandling eller får sin operation.
– Ja, så är det. Vi följer upp det i systemet med standardiserade vårdförlopp och där ser vi en minskning av medeltiden som det tar för att få sin operation. Det handlar om en veckas kortare tid sammanvägt, onkolog Johan Ahlgren, som är chef för Regionalt cancercentrum Mellansverige, till Sveriges Radio.
Pandemin har dock gjort att färre personer går på screening, alltså undersökningar som görs i förebyggande syfte för att hitta cancersjukdomar i ett tidigt stadium. 10-12 procent färre går på screening för bröstcancer, livmoderhalscancer och tjock- och ändtarmscancer jämfört med tidigare, rapporterar Sveriges Radio.
I Region Stockholm är det 1 600 färre som har fått en cancerdiagnos under 2020 jämfört med åren 2016-2019, vilket utgör 20 procent. Framför allt är det personer 60 år och äldre som inte söker vård för misstänkt cancer i regionen.
Nordiskt webinar om lymfom
Den 28 november bjöd Bonnier Healthcare in till ett nordiskt webinar med experter från Sverige, Norge och Danmark. En 90-minuters sändning inom lymfom med svenska, norska och danska experter som presenterade sina ämnen ur ett nordiskt perspektiv. Webinariet leddes av Alexander Fosså.
- Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/artikel/7650531