Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Onkologi

Ingen allmän screening för prostatacancer

Tidig upptäckt av prostatacancer ökar chansen till att bota sjukdomen, men trots det säger Socialstyrelsen nej till allmän screening för prostatacancer. De menar att dagens kunskap om testerna inte är tillräcklig.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-02-14

Annons

”Hälso- och sjukvården bör inte erbjuda screening för prostatacancer med PSA-prov, med eller utan kompletterande test före vävnadsprovtagning”, skriver Socialstyrelsen i de nya nationella riktlinjerna för screening för prostatacancer, efter att ha utrett frågan sedan 2016.

Motiveringen till beslutet är att det saknas viss forskning på området och att PSA-proven inte är tillräckligt träffsäkra.

– Vår bedömning är att nyttan med prostatacancerscreening i dagsläget inte tydligt skulle överväga de negativa effekterna. Det finns en risk att screening skulle kunna göra alltför stor skada – i form av överdiagnostik, överbehandling och biverkningar, säger Lars-Torsten Larsson, avdelningschef på Socialstyrelsen och ordförande i screeningrådet.

Annons
Annons

Ett ökat PSA-värde i blodet beror till exempel oftare på godartad prostataförstoring än på cancer.

TIPS: Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ESMO (European Society for Medical Oncology)? Lämna din e-postadress här »

Avråder inte PSA-testning generellt

Samtidigt är avvägningen mellan för- och nackdelar med screening svår, menar Mia Frisk, regionråd Sydöstra sjukvårdsregionen och ledamot i screeningrådet.

– Men för att kunna rekommendera screening måste vi vara helt säkra på att det är bra för befolkningen. Sjukvårdsmyndigheter världen över har gjort liknande bedömningar. Norge, Storbritannien och Kanada är exempel på länder som avråder från screening för prostatacancer, säger hon.

Men trots att Socialstyrelsen i dagsläget säger nej till screening understryker de att de inte avråder från PSA-testning generellt.

Annons
Annons

Rekommendationerna är nu ute på öppen remiss och en slutlig version väntas komma under hösten 2018.

    Källor

  • Socialstyrelsen - http://www.socialstyrelsen.se/nyheter/2018/merforskningomprostatacancerscreeningbehovs

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.