Immunterapi förbättrar prognosen vid svår hudcancer
Traditionell cellgiftsbehandling har en begränsad effekt när melanom har hunnit sprida sig i kroppen. Därför har dessa patienter ofta en dålig prognos. Men ny forskning från Karolinska Institutet visar att immunterapi är särskilt effektiv för denna patientgrupp.
Det handlar om den sorts immunterapi som belönades med årets Nobelpris i fysiologi eller medicin. Den har nu visat sig ha god effekt hos individer med en särskild form av ärftlig hudcancer. Medfödda mutationer i genen CDKN2A är den starkaste kända riskfaktorn för att drabbas. Dessa patienter svarar begränsat på traditionell cellgiftsbehandling. Därför är upptäckten av stor betydelse då den förbättrar sjukdomens prognos.
– Det visade sig att mutationsbärarna med spritt melanom svarade oväntat bra på immunterapi. Det är glädjande och mycket positivt för denna annars så utsatta patientgrupp, säger Hildur Helgadottir, forskare vid institutionen för onkologi-patologi vid Karolinska institutet, som ledde studien som nu finns publicerad i Journal of Medical Genetics.
TIPS: Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ESMO (European Society for Medical Oncology)? Lämna din e-postadress här »
Tumörerna minskade eller försvann
Under de senaste åren har det tillkommit nya immunologiska behandlingar för melanompatienter. Dessa så kallade checkpoint-inhibitorer behandlar cancer genom att hämma immunförsvarets bromsmekanismer.
I den aktuella studien har forskarna undersökt effekten immunologisk checkpoint-terapi hos individer med just nedärvd CDKN2A-mutation som har spritt melanom. Resultaten jämfördes med tidigare studier där immunterapi har prövats vid hudcancer.
Av de 19 patienter med CDKN2A-mutationer som deltog i studien svarade nästan två tredjedelar på behandlingen så att tumörerna minskade – och hos en tredjedel försvann tumörerna helt. Det var långt mycket bättre än den förväntade responsen utifrån tidigare studier.
Nordiskt webinar om lymfom - 28 november
Den 28 november bjuder Bonnier Healthcare in till ett nordiskt webinar med experter från Sverige, Norge och Danmark. En 90-minuters sändning inom lymfom med svenska, norska och danska experter som presenterar sina ämnen ur ett nordiskt perspektiv. Webinariet leds av Alexander Fosså.
- Karolinska institutet - https://ki.se/nyheter/god-effekt-av-immunterapi-mot-arftlig-hudcancer