Hög köttkonsumtion kan leda till lymfkörtelcancer
Nordic Cancer Conference 2024
Den 7 oktober 2024 bjöd Bonnier Healthcare, tillsammans med Nordiska cancerunionens (NCU) medlemmar, in till Nordic Cancer Conference i Stockholm. Där samlades ledande experter, forskare och beslutsfattare från hela Norden för att ta itu med en av vår tids mest angelägna hälsoutmaningar: cancer.
I studien har forskarna låtit sammanställa data från 33 olika studier där kostintag och risk för att utveckla Non-Hodgkins lymfom och multipelt myelom bedömts.
Resultatet visar att personer som äter mycket kött har 22 procent högre risk att drabbas av Non-Hodgkins lymfom än de som äter mindre kött. Det skriver Läkare för framtiden på sin hemsida.
Forskarna lät även studera kopplingar mellan mjölkintag och Non-Hodgkins lymfom och fann att det finns tendenser till att en hög mjölkkonsumtion kan öka risken för att utveckla cancerformen.
Enligt forskarna i den aktuella studien finns det goda skäl till att minska på köttkonsumtionen eftersom mat från djurriket spelar roll i utvecklandet av non-Hodgkins lymfom och multipelt myelom.
Abstract till studien hittar du här
Nordic Cancer Conference 2024
Den 7 oktober 2024 bjöd Bonnier Healthcare, tillsammans med Nordiska cancerunionens (NCU) medlemmar, in till Nordic Cancer Conference i Stockholm. Där samlades ledande experter, forskare och beslutsfattare från hela Norden för att ta itu med en av vår tids mest angelägna hälsoutmaningar: cancer.
- Läkare för framtiden - http://www.lakareforframtiden.se/nya-ron/mindre-lymfom-med-mindre-kott-i-kosten/