Forskningen om prostatacancer ökar i Sverige
Ansökningarna för svenska forsknings- och utvecklingsprojekt om prostatacancer har aldrig varit så många och hållit så hög kvalitet som i år, enligt prostatacancerförbundet. I en intervju berättar professor Jan-Erik Damber om vad som står i fokus inom prostatacancerforskningen i Sverige just nu.
I samband med Mustaschkampen 2020 lyfter prostatacancerförbundet forskningsområdet och vad det innebär för patienterna. I år har förbundet delat ut tio miljoner kronor till svenska forsknings- och utvecklingsprojekt inom prostatacancerområdet, vilket är två miljoner mer än vid samma tidpunkt i fjol.
– Inriktningen för de projekt som fått anslag är att hitta nya metoder för bättre diagnos och behandling, säger Jan-Erik Damber, professor i urologi vid Sahlgrenska akademin och ledamot av förbundets forskningsråd.
I ett pressmeddelande svarar han på vilka de tre viktigaste anledningarna är till att forska om prostatacancer.
1. Förbättrad diagnostik
Prostatacancer är den vanligaste cancersjukdomen bland män i Sverige och tar även flest liv. Tidig diagnos är avgörande för sjukdomens prognos. Genom att ta fram bättre bildteknik och nya markörer kan cancern upptäcks i ett tidigt stadium.
2. Bättre behandlingsmetoder vid spridd prostatacancer
Varje år avlider omkring 2 300 män av prostatacancer. Under de senaste åren har stora framsteg gjorts för att bromsa spridd cancersjukdom och minska svåra biverkningar. Forskningen antyder att det på lång sikt finns möjlighet att genom immunbehandling kunna bota sjukdomen.
Nordic Cancer Conference 2024
Den 7 oktober 2024 bjöd Bonnier Healthcare, tillsammans med Nordiska cancerunionens (NCU) medlemmar, in till Nordic Cancer Conference i Stockholm. Där samlades ledande experter, forskare och beslutsfattare från hela Norden för att ta itu med en av vår tids mest angelägna hälsoutmaningar: cancer.
3. Uppföljning och rehabilitering
Idag lever över 120 000 män med prostatacancer och antalet ökar. Detta beror till stor del beror på att sjukdomen ofta kan behandlas och hållas under kontroll under många år. Kirurgi och strålning är de vanligaste metoderna men båda innebär ofta sänkt livskvalitet. Förutom den psykiska påfrestning som en cancersjukdom alltid innebär får många patienter biverkningar i form av läckage och nedsatt sexuell förmåga. För att bättre kunna följa upp och ge bra rehabilitering krävs hitta nya metoder och arbetssätt.
Nu satsas det alltså rekordmycket på forskning inom området. Enligt förbundet har ansökningarna för svenska forsknings- och utvecklingsprojekt om prostatacancer aldrig varit så många och hållit så hög kvalitet som det här året.
- Prostatacancerförbundet - https://prostatacancerforbundet.se/press/#/press releases/forskning-inom-prostatacancer-minskar-lidande-och-raeddar-liv