Digital version av vårdplan ska bidra till bättre dialog med patienterna
I enlighet med den nationella cancerstrategin ska alla patienter med cancer erbjudas en skriftlig, individuell vårdplan. Snart finns också ”Min vårdplan Cancer” i elektronisk form i alla sex sjukvårdsregioner.
Min vårdplan Cancer har funnits i pappersform sedan 2013. Den elektroniska versionen ska fungera som ett interaktivt verktyg för att skapa delaktighet, trygghet och förståelse hos patienter och deras närstående. En av fördelarna med det nya formatet är möjligheten att kommunicera på användarnas villkor, skriver Sveriges kommuner och landsting, SKL i ett pressmeddelande.
– Det är behandlaren som tillsammans med patienten väljer vilken information och vilka formulär som ska synas för patienten, baserat på patientens behov. Både behandlaren och patienten kan dokumentera i vårdplanen och kommunicera med varandra genom meddelandefunktionen, berättar Lina Sarv, projektledare för införandeprojektet på SKL.
Dessa cancerdiagnoser omfattas av den digitala versionen
De verksamheter som håller på att införa den elektroniska versionen arbetar med diagnoserna bröstcancer, prostatacancer, huvud/halscancer, tjock-och ändtarmscancer, peniscancer, lungcancer, malignt melanom och hjärntumörer. Andra verksamheter kan ansluta sig allteftersom.
I vårdplanen kan patienten få en överblick och läsa information om sin utredning, behandling och planerade uppföljningar samt få tips och råd om egenvård.
[ReadMoreLinkBoxSecond]Alla patienter ska erbjudas en vårdplan
Cancerstrategins målsättning är att alla patienter ska få en vårdplan, oavsett form. I en stor patientundersökning som Netdoktor genomfört bland patienter med myelom uppgav endast varannan av deltagarna att de har en skriftlig vård- eller behandlingsplan.
Nordic Cancer Conference 2024
Den 7 oktober 2024 bjöd Bonnier Healthcare, tillsammans med Nordiska cancerunionens (NCU) medlemmar, in till Nordic Cancer Conference i Stockholm. Där samlades ledande experter, forskare och beslutsfattare från hela Norden för att ta itu med en av vår tids mest angelägna hälsoutmaningar: cancer.
Vet vi hur många patienter som faktiskt har en vårdplan idag?
– Man kan konstatera att alla inte har en vårdplan, men någon exakt siffra på hur många patienter i landet som inte har en vårdplan finns inte. I Stockholm vet vi att det är drygt 50 procent av patienter med huvud-hals, gynekologisk, hematologisk och övre gastrointestinal cancer som har fått en vårdplan, i det här fallet skriftlig, säger Bodil Westman, projektledare på Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland, till Netdoktor.
Införandet av elektroniska vårdplanen är nu i startskedet. Hittills har ett femtiotal patienter fått en elektronisk vårdplan.
– Initialt är ett tjugotal verksamheter på gång att införa elektronisk Min vårdplan runt om i landet. Hittills är två verksamheter igång, resten väntas komma igång fram till och med februari 2019, och ytterligare verksamheter har visat intresse. De verksamheter som redan är igång har hand om patienter med bröstcancer på Sahlgrenska universitetssjukhus samt patienter med huvud-halscancer på Nya Karolinska sjukhuset, NKS, säger Lina Sarv, till Netdoktor.
- SKL - https://skl.se/halsasjukvard/ehalsa/nyhetsarkivehalsa/arkivehalsa/battredialogmedelektroniskvardplan.24334.html