Debatt: ”Dags att förverkliga god cancervård i Sverige”
Personer med blodcancersjukdomen myelom får inte de insatser av sjukvården som de har rätt till, det visar Netdoktors undersökning Blodcancerkoll. ”Sjukvården måste ta till sig alla larmsignaler; det är dags att sluta prata och i stället förverkliga god cancervård,” skriver Blodcancerförbundet och Blodcancerföreningen i Stockholms län.
Personer med en blodcancerdiagnos har tack vare nya och bättre behandlingsmetoder generellt sett en bättre prognos än vad patienter gjorde förr.
Men det finns strukturella problem inom cancervården som måste åtgärdas genast, skriver Lise-Lott Eriksson, Blodcancerförbundet, och Elisabeth Johansson, Blodcancerföreningen i Stockholms län i en debattartikel i Svenska Dagbladet.
Myelompatienter har rätt till en patientansvarig läkare, snabbt individanpassad vård och behandling, kontinuerlig tillgång till kontaktsjuksköterska och att få besked om vilka vårdinsatser som planeras. Men detta fungerar inte. Det visar en undersökning som Netdoktor.se har genomfört tillsammans med Blodcancerförbundet.
Bara hälften får träffa samma läkare
Undersökningen visar bland annat att bara hälften av patienterna har en skriftlig vård- eller behandlingsplan. Endast en tredjedel har kontinuerlig tillgång till kontaktsjuksköterska och bara hälften har fått träffa samma läkare genom sjukdomsprocessen.
Patientfall: Blodcancer - från utredning till behandling/uppföljning
Nordic Cancer Conference 2024
Den 7 oktober 2024 bjöd Bonnier Healthcare, tillsammans med Nordiska cancerunionens (NCU) medlemmar, in till Nordic Cancer Conference i Stockholm. Där samlades ledande experter, forskare och beslutsfattare från hela Norden för att ta itu med en av vår tids mest angelägna hälsoutmaningar: cancer.
Andra problem är att det tar alldeles för lång tid innan blodcancersjuka får diagnos och behandling, samt att det tar för lång tid innan nya godkända läkemedel når patienterna, skriver artikelförfattarna.
”Det är inte värdigt ett välfärdsland att ha en cancervård som inte utgår från och tillgodoser varje enskild cancerpatients behov. Alla vet vad som behöver göras, och det är dags att sluta prata och i stället förverkliga god cancervård i Sverige,” skriver Lise-Lott Eriksson, Blodcancerförbundet, och Elisabeth Johansson, Blodcancerföreningen i Stockholms län i en debattartikeln.
Varje år insjuknar omkring 600 personer i Sverige i myelom, och drygt 3 000 personer lever med sjukdomen. Fler än var tionde med myelom i Sverige har deltagit i patientundersökningen, varav 93 personer i Stockholms län.
- Svenska Dagbladet - https://www.svd.se/blodcancerpatienter-far-inte-ratt-hjalp