Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Onkologi

Bullar och kakor ökar risken för cancer

De kvinnor som är storkonsumenter av bullar och kakor insjuknar oftare i livmodercancer jämfört med de kvinnor som sällan äter den typen av livsmedel. Detta framgår av en studie bland drygt 61 000 kvinnor i Uppsala och Västmanlands län skriver UNT.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-08-08

Annons

De kvinnor som är storkonsumenter av bullar och kakor insjuknar oftare i livmodercancer jämfört med de kvinnor som sällan äter den typen av livsmedel. Detta framgår av en studie bland drygt 61 000 kvinnor i Uppsala och Västmanlands län skriver UNT.

Kvinnorna som deltagit i studien har alla fått besvara en omfattande enkät om sina matvanor vid två olika tillfällen. Det är utifrån enkätsvaren som forskarna kunnat se och beräkna hur mycket varje kvinna konsumerat av sockerhaltiga livsmedel.

Annons
Annons

I 18 år har kvinnorna följts och 729 av dem insjuknade i livmodercancer. Resultaten visar att livmodercancer var klart vanligare bland de kvinnor som konsumerade mer än 35 gram socker per dag.

– Våra resultat kan ses som ytterligare ett argument att hålla nere på konsumtionen av sockerhaltiga livsmedel överhuvud taget, säger professor Alicja Wolk vid Institutionen för miljömedicin vid Karolinska institutet.

    Källor

  • UNT - http://www.unt.se/uppsala/kaffebrod-kan-oka-cancerrisk-1419979.aspx

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.