Biosimilarer kan rädda cancersjuka i resurssvaga länder
I ett pilotprojekt ska Världshälsoorganisationen undersöka möjligheten för att biosimilarer ska bli tillgängliga i länder som inte har råd med dyra cancerläkemedel.
– Nya biologiska läkemedel är ofta för dyra för många länder, så biosimilarer är ett bra alternativ som kan ge ökad tillgång till behandling, säger Marie-Paule Kieny, assisterande generaldirektör på WHO.
I september kommer Världshälsoorganisationen bjuda in läkemedelstillverkare som ska kunna ansöka om att få godkännande i förväg för biosimilarer av två cancerläkemedel, innehållande de aktiva substanserna rituximab och trastuzumab. Det senare ges vid bröstcancer och rituximab behandlar non-Hodgkins lymfom och leukemi. WHO satsar även på att kunna godkänna biosimilarer av insulin.
Garantera patientsäkerheten vid biosimilarer
Vidare kommer WHO se över sina riktlinjer från 2009 gällande bedömning av biologiska läkemedel för att försäkra sig om att riktlinjerna speglar den senaste vetenskapen.
– Biosimilarer kan få en enorm betydelse när det gäller tillgången på läkemedel för vissa sjukdomstillstånd, säger Suzanne Hill, läkare och chef för WHO:s avdelning Essential Medicines and Health Products.
Men först måste regleringen garantera det terapeutiska värdet och patientsäkerheten.
Nordic Cancer Conference 2024
Den 7 oktober 2024 bjöd Bonnier Healthcare, tillsammans med Nordiska cancerunionens (NCU) medlemmar, in till Nordic Cancer Conference i Stockholm. Där samlades ledande experter, forskare och beslutsfattare från hela Norden för att ta itu med en av vår tids mest angelägna hälsoutmaningar: cancer.
- Läkemedelsvärlden - http://www.lakemedelsvarlden.se/who-satsar-pa-biosimilarer-for-fattiga-lander/