Avhandling: Betydligt fler cancerfall skulle kunna identifieras tidigt
"När patienter börjar söka mer frekvent, från att tidigare kanske bara kommit för att kontrollera sitt blodtryck, då kan det vara ett tecken på att något annat är fel, även om symptomen initialt kan tolkas som godartade", säger Marcela Ewing, doktorand vid institutionen för medicin och specialistläkare inom allmänmedicin och onkologi, i ett pressmeddelande.
Om man tittar på både symtom och besöksstatistik under en längre period skulle betydligt cancerfall kunna upptäckas tidigt inom primärvården, visar en ny avhandling från Göteborgs universitet.
Detta bygger avhandlingen på:
- Uppgifter om 4 500 vuxna personer som sökt primärvård i i Västra Götalandsregionen 2010-2011 och som diagnosticerades med någon av de vanligaste cancersjukdomar.
- Gruppen jämfördes med 18 000 köns- och åldersmatchade kontrollpatienter vid samma vårdcentral (som inte hade någon konstaterad cancer).
- Cancersjukdomar som man tittade på var bröstcancer, gynekologisk cancer, hudcancer, lungcancer, malignt melanom, prostatacancer och tjock- och ändtarmscancer.
Fick lov att söka fyra eller fler gånger innan diagnos
Avhandlingen visade bland annat att flera av patienterna sökte vård på vårdcentralen för olika besvär året innan de fick en cancerdiagnos. För hälften krävdes fyra eller fler läkarbesök innan diagnosen ställdes. En del av dessa patienter hade även symtom som visade sig vara associerade med cancer redan vid de två första besöken, men de behövde alltså göra minst två besök till.
– Det är svårt med cancer och cancerdiagnos, och det är något väldigt ovanligt i en allmänläkares vardag. På ett år kanske en allmänläkare bara diagnosticerar fyra till fem fall. Men man kan öka lyhördheten och oftare fråga sig om det är cancer eller inte, speciellt om patienten kommer många gånger, säger Marcela Ewing, i ett pressmeddelande.
”Det är själva kombinationen av symptom som är viktig”
Forskningen visar också att patienter som sökt vård för blödning från tarmen i kombination med diarré, förstoppning, ändrade avföringsvanor eller smärta i buken var den grupp som man starkast kunde förknippa med tidig cancer, tjock- och ändtarmscancer som ännu inte spridit sig.
Risken för att blödning från tarmen ska vara cancer ligger dock runt fyra procent, det är mer vanligt att det handlar om hemorrojder eller något annat som går att behandla, menar Marcela Ewing.
Nordic Cancer Conference 2024
Den 7 oktober 2024 bjöd Bonnier Healthcare, tillsammans med Nordiska cancerunionens (NCU) medlemmar, in till Nordic Cancer Conference i Stockholm. Där samlades ledande experter, forskare och beslutsfattare från hela Norden för att ta itu med en av vår tids mest angelägna hälsoutmaningar: cancer.
– Vad vi har visat är att det är själva kombinationen av symptom som är viktig, även om de inte uppträder precis samtidigt, och det måste uppmärksammas. Kan vi hitta cancer tidigare påverkas patienternas prognos till det bättre, och det krävs mindre resurser från samhällets sida, säger Marcela Ewing.
Cancerdiagnosen ställs på sjukhus, men allmänläkare är oftast de som först sätter igång en utredning, därför är det viktigt ”att de är på tårna” menar hon.
– Tanken på cancer ska alltid finnas i bakhuvudet eftersom det kan få så allvarliga konsekvenser om diagnosen dröjer.
- Göteborgs universitet - https://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/nyheter/detalj//fler-cancerfall-kan-upptackas-tidigt-pa-vardcentral.cid1564651