Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Onkologi

Antioxidanter kan förvärra cancer

Antioxidanter som säljs som kosttillskott marknadsförs ofta som nyttiga och som ett sätt för kroppen att motverka cancer. Men en ny studie från Sahlgrenska Akademin i Göteborg visar att antioxidanter kan förvärra cancersjukdom.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-01-31

Annons

Antioxidanter som säljs som kosttillskott marknadsförs ofta som nyttiga och som ett sätt för kroppen att motverka cancer. Men en ny studie från Sahlgrenska Akademin i Göteborg visar att antioxidanter kan förvärra cancersjukdom.

I studierna har forskarna gett möss med lungcancer tillskott av antioxidanter i kroppen och det visade sig att mössen fick tre gånger fler och större tumörer och dog dubbelt så snabbt.

Annons
Annons

Martin Bergö, professor vid Sahlgrenska Cancer Center i Göteborg och hans forskarkollegor blev överraskade av forskningen.

– Vad vi nu har sett är att antioxidanter kan påskynda och förvärra cancersjukdom i möss med lungcancer.

– För cancerpatienter som redan har cancertumörer, men som inte vet om det, kan det finnas risk att cancerutvecklingen påskyndas om de äter antioxidanter, säger Martin Bergö.

Annons
Annons

Martin Bergö poängterar dock att studien inte säger något om huruvida antioxidanter kan påverka framtida risk för cancerutveckling. Där behövs det mer forskning.

    Källor

  • Svt.se - http://www.svt.se/nyheter/sverige/antioxidanter-kan-forvarra-cancer

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.