Alkohol orsaken till många cancerfall
Nordic Cancer Conference 2024
Den 7 oktober 2024 bjöd Bonnier Healthcare, tillsammans med Nordiska cancerunionens (NCU) medlemmar, in till Nordic Cancer Conference i Stockholm. Där samlades ledande experter, forskare och beslutsfattare från hela Norden för att ta itu med en av vår tids mest angelägna hälsoutmaningar: cancer.
Alkohol orsakar 6,5 procent av all cancer, tio procent hos män och tre procent hos kvinnor i Västeuropa.
WHO-organet IARC (International Agency for Research) konstaterade år 2010 att det finns säkerställda orsakssamband mellan alkoholkonsumtion och cancer i munhåla, svalg, strupe, matstrupe, lever, tjocktarm, ändtarm och kvinnobröst. Dessutom är samband med flera andra cancerformer troliga, men det vetenskapliga underlaget ännu otillräckligt.
– Det är framförallt hög alkoholkonsumtion, över rekommenderade gränser som är särskilt riskabel, även om det inte finns någon nedre riskfri gräns för konsumtionen. Högkonsumenter har en fortsatt förhöjd cancerrisk flera år efter att de slutat dricka. Först efter 10-20 år ses en normaliserad risk, säger Sven Wåhlin, överläkare på Beroendecentrum Stockholm och författare till boken ”Alkohol en fråga för oss i vården”.
– I en del studier pekas vissa alkoholdrycker ut som särskilt riskabla, men i metaanalyser ser man att det är alkoholen i sig som är cancerorsak, fortsätter han.
Att alkohol orsakar cancer, men också många fler sjukdomar är viktig kunskap i hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande åtgärder.
– Att informera om vad patienten kan göra för att undvika recidiv måste balanseras mot att inte skuldbelägga. Det går aldrig att veta viken patient som fått sin cancer på grund av alkohol.
Enligt Cancerfonden har forskare beräknat att cirka 5 procent av alla dödsfall i cancer, globalt sett, orsakas av alkohol.
Hur bemöter du patienter som har eller som du misstänker har alkoholproblem? Kommentera direkt under artikeln.
- Netdoktor