28 procent av cancerfallen i Sverige kan kopplas till levnadsvanor
Att vissa levnadsvanor kan öka risken för cancer är sedan tidigare känt, men nu visar en ny rapport från IHE och Cancerfonden att 28 procent av alla cancerfall i Sverige kan kopplas till levnadsvanor.
I rapporten har man inkluderat sju påverkbara riskfaktroer för cancer, alltså sådana levnadsvanor som man skulle kunna påverka för att minska risken för utveckling av cancer.
-
Rökning
-
Fysisk inaktivitet (att man rör sig för lite, mindre än 30 minuter per dag)
-
Kostvanor (att man äter mycket rött kött och processat kött och lite frukt och grönt, kostfibrer och kalcium)
-
Övervikt och fetma
-
Alkoholkonsumtion
-
Infektioner (heliobacter pylori, hepatit B, hepatit C, HIV och HPV)
-
Solvanor
Enligt rapporten kan 28 procent av cancerfallen 2018 kopplas till någon av ovanstående riskfaktorer, vilket motsvarar 15 543 personer av de 55 783 personer som fick cancer under det året (hudcancer som inte var malignt melanom var dock inte inräknat).
Rökning är den levnadsvana som har den störst påverkan på utvecklingen av cancer, och står för elva procent av cancer som skulle ha varit möjlig att förebygga. Sju procent står svenskarnas solvanor för. Resterande riskfaktorer står för cirka två procent vardera, förutom fysisk inaktivitet som står för endast en procent.
Man menar dock att infektioner inte alltid är påverkbara, men att man idag ofta kan vaccinera sig mot vissa av dem. Bland annat finns vacciner mot hepatit B och HPV. Det finns också behandling som nästintill botar hepatit C och även behandling av Helicobacter pylori. För att skydda sig mot sexuellt överförbara infektioner såsom HPV, hepatit B och HPV kan man använda kondom.
Rapporten är gjord av Institutet för Hälsa- och Sjukvårdsekonomi (IHE) på uppdrag av Cancerfonden.
Nordic Cancer Conference 2024
Den 7 oktober 2024 bjöd Bonnier Healthcare, tillsammans med Nordiska cancerunionens (NCU) medlemmar, in till Nordic Cancer Conference i Stockholm. Där samlades ledande experter, forskare och beslutsfattare från hela Norden för att ta itu med en av vår tids mest angelägna hälsoutmaningar: cancer.
- IHE - https://ihe.se/wp-content/uploads/2020/11/IHE-rapport-2020_9_.pdf