Ny behandling mot aggressiv bröstcancer ger lovande resultat
Denna nya målinriktade behandling har visat sig vara tre till fyra gånger mer effektiv än standardbehandlingen vid återfall hos patienter med metastatisk HER2-positiv bröstcancer. Det visar resultaten från en fas 3-studie som presenterades under cancerkongressen ESMO i september. I Sverige prövas den nu på flera sjukhus.
Vid årets virtuella kongress European Society for Medical Oncology (ESMO) den 16–21 september presenterades resultaten från fas 3 DESTINY-Breast03-studien. Målgruppen i studien var patienter med spridd HER2-positiv bröstcancer, som är en snabbväxande form av bröstcancer. Standardbehandling för denna patientgrupp i 1:a linjens behandling är Herceptin kombinerat med ett cytostatika. Det som länge har varit en etablerad behandling i 2:a linjen har varit Kadcyla. I den aktuella studien jämfördes Kadcyla med Enhertu i 2:a linjens behandling.
– På ESMO presenterades data som påvisar att Enhertu är mycket effektivare än Kadcyla i denna situation och måste nu betraktas vara det självklara valet i denna behandlingssituation, säger Leif Klint, onkolog och överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, som bevakade detta under kongressen.
Flera levnadsår för patienter med spridd bröstcancer
Under 2019 insjuknade cirka 8 300 kvinnor i bröstcancer i Sverige. Av alla som årligen drabbas utgör omkring 15 procent en HER2-positiv variant.
I Sverige pågår det redan kliniska prövningar där det nya preparatet, som är ett så kallat antikropp–läkemedelskonjugat, ges till patienter med spridd HER2-positiv bröstcancer. Däribland på Akademiska sjukhuset och de första resultaten är häpnadsväckande enligt överläkare Henrik Lindman, ansvarig för bröstcancervården på sjukhuset och huvudansvarig för den aktuella läkemedelsstudien.
– De första studierna av Enhertu som preparatet heter, visar på häpnadsväckande kraftig och långvarig effekt på tumörerna. Behandlingen har nyligen visat sig tre till fyra gånger mer effektiv än nuvarande behandling vid återfall, och med mycket få biverkningar, säger han i ett pressmeddelande.
Enligt Henrik Lindman kan behandlingen bidra till fler levnadsår för dessa patienter och på sikt tror han även att läkemedlet kommer att etablera sig som förebyggande behandling, med förhoppning om att fler patienter kan botas.
Testas även vid andra HER2-positiva tumörer
Preparatet testas även framgångsrikt inom andra tumörformer där det finns HER2-positiva tumörer, till exempel cancer i magsäcken eller urinblåsan.
– Hittills har två patienter fått Enhertu här på Akademiska och det har fungerat mycket bra trots att patienterna inte hade HER2-positiv bröstcancer. Det talar för att det kan bli ett läkemedel med mycket bred användning, säger Henrik Lindman.
Längre fram i höst startar Akademiska sjukhuset upp en tredje studie för patienter där tidigare behandlingar vid spridd HER2-positiv bröstcancer inte har fungerat. Även på Sahlgrenska Universitetssjukhuset där Leif Klint arbetar pågår nu flera studier på samma tema.
– Vi på Sahlgrenska testar läkemedlet i tre olika studier i olika situationer, säger Leif Klint.
Som det ser ut nu ges behandlingen enbart inom ramen för kliniska studier, men Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket (TLV) arbetar nu med hälsoekonomiska beräkningar.
- ESMO - https://dailyreporter.esmo.org/esmo-congress-2021/all-articles/phase-iii-data-highlight-the-promise-of-antibody-drug-conjugates-in-metastatic-breast-cancer
- Akademiska sjukhuset - https://via.tt.se/pressmeddelande/ny-banbrytande-behandling-mot-aggressiv-brostcancer-provas-pa-akademiska?publisherId=3235843&releaseId=3306867