Molekylära mekanismerna bakom spridd bröstcancer – det här vet vi
I Sverige diagnostiseras varje år omkring 1 500 kvinnor med spridd bröstcancer, och nästan lika många dör av sjukdomen. Kunskapen om de molekylära mekanismerna bakom spridningen har varit knapp - men nyligen kom en studie som har tittat på just detta.
Sedan 1980-talet har bröstcancervården genomgått stora förändringar med bättre diagnostik och behandlingar. Nya läkemedel kan även förlänga livet och minska symtomen hos patienter med spridd bröstcancer.
Samtidigt är cancerformen den vanligaste bland kvinnor både globalt och i Sverige. Under 2018 avled totalt 1 407 kvinnor i Sverige av bröstcancer, enligt uppgifterna från Socialstyrelsens dödsorsaksregister 2006–2018 och bearbetade vid Folkhälsomyndigheten.
Majoriteten av dödsfallen beror på att cancern sprider sig, till exempel till skelettet, levern eller lungorna. Men de molekylära mekanismerna bakom spridningen har tidigare inte varit kända. Men nu visar forskare vid Chalmers hur processen går till, vilket öppnar upp för nya sätt att bedöma sjukdomens aggressivitet och ta fram nya läkemedel.
Det påverkar bröstcancercellernas rörelsemönster
I en studie kunde Chalmersforskarna, med hjälp av avancerad videomikroskopi, se hur bröstcancerceller sprids med hjälp av ett kopparbindande protein vid namnet Atox1. Proteinet som normalt finns i kroppen förekommer i en högre koncentration i bröstcancerceller, och påverkar alltså cancercellerna så att de börjar röra sig från den primära tumören och bildar metastaser på andra ställen i kroppen.
En av dem som står bakom studien är Stéphanie Blockhuys, postdoktor på institutionen för biologi och bioteknik.
Nordiskt webinar om lymfom - 28 november
Den 28 november bjuder Bonnier Healthcare in till ett nordiskt webinar med experter från Sverige, Norge och Danmark. En 90-minuters sändning inom lymfom med svenska, norska och danska experter som presenterar sina ämnen ur ett nordiskt perspektiv. Webinariet leds av Alexander Fosså.
− Ingen har tidigare studerat hur ett kopparbindande protein påverkar bröstcancercellers rörelsemönster. Vår metod ger hög upplösning och experimenten har varit tidskrävande, men så fick vi också ett tydligt resultat. Vi kunde påvisa att cellerna förflyttade sig med högre hastighet och över längre sträckor då Atox1 var närvarande jämfört med samma slags celler som saknade proteinet, säger han i ett pressmeddelande.
Sämre chans att överleva
Parallellt med studien analyserade forskarna en databas med rapporterade transkriptionsnivåer av Atox1 hos patienter med bröstcancer – samt information om patienternas överlevnad. I linje med studiens resultat sågs ett samband mellan tumörer med höga Atox1-nivåer och drastiskt lägre överlevnad.
Resultaten publicerades nyligen i tidskriften PNAS. Forskarna understryker att upptäckten även bör har betydelse för andra cancersjukdomar.
- Chalmers - https://www.chalmers.se/sv/institutioner/bio/nyheter/Sidor/Cancerceller-sprids-med-hjalp-av-kopparbindande-protein.aspx
- Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/fu-brostcancer-dodlighet/