Ännu ett läkemedel mot bröstcancer subventioneras från maj
Från och med första maj ska ytterligare en tilläggsbehandling till de aktiva substanserna trastuzumab och kapecitabin ingå i högkostnadsskyddet. Det enligt beslut från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.
Spridd bröstcancer som tidigare behandlats, eller inte går att operera är många gånger en obotlig sjukdom som leder till en förtida död. För att på bästa sätt hjälpa dessa patienter kommer nu ännu ett cancerläkemedlet ingå i högkostnadsskyddet, enligt beslut från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV. Det aktuella läkemedlet är Tukysa (tukatinib) – en så kallad HER2/3-proteintyrosinkinashämmare som blockerar tillväxtstimulerande signaler och på så vis orsakar celldöd hon tumören.
Beslutet är baserat på en randomiserad placebokontrollerad studie som jämförde tilläggsbehandling med aktiva substansen tukatinib med enbart trastuzumab i kombination med kapecitabin,
Patienterna levde längre
Studien visade att patienter som fått tilläggsbehandling i form av tukatinib levde lägre och det tog också längre tid för sjukdomen att förvärras.
Behandlingen avser idag patienter med HER2-positiv lokalt avancerad eller spridd bröstcancer. Minst två andra behandlingar mot sjukdomen ska ha provats innan tukatinib sätts in. Läkemedlet ska även ges i kombination med de aktiva substanserna trastuzumab och kapecitabin.
Läkemedelsföretaget står för del av kostnaden
För att få ned kostnaden för Tukysa har TLV och regionerna fört trepartsförhandlingar med företaget. Som tillverkar läkemedlet. Dessa förhandlingar ledde till en så kallad sidoöverenskommelse som innebär att företaget står för en hemlig del av läkemedelskostnaderna. Kostnaderna för användningen av läkemedlet blir därmed lägre för staten och regionerna.
Nordiskt webinar om lymfom - 28 november
Den 28 november bjuder Bonnier Healthcare in till ett nordiskt webinar med experter från Sverige, Norge och Danmark. En 90-minuters sändning inom lymfom med svenska, norska och danska experter som presenterar sina ämnen ur ett nordiskt perspektiv. Webinariet leds av Alexander Fosså.
Kostnaden för Tukysa är cirka 80 000 kronor per patient per månad.