ASCO 2021: Fem snabba med myelomspecialisten Hareth Nahi
Ännu fler nya behandlingar har resulterat i längre sjukdomsfrihet och längre överlevnad för patienter med multipelt myelom. Det berättar Hareth Nahi, specialist i hematologi, efter att ha bevakat området under ASCO-kongressen. Här berättar han om de största nyheterna, men även vad han tyckte om mötet och vad han saknade.
Senast deltog han under den amerikanske hematologikongressen ASH, varifrån han skrev en kongressrapport om multipelt myelom. I fokus stod de forskningsframsteg som har fått den progressionsfria överlevnaden på kort tid ökat med flera år hos dessa patienter. Dock kommer inte nya läkemedel till nytta för svenska cancerpatienter såsom de skulle behövas, understryker Hareth Nahi, specialist och lektor i hematologi vid Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset, i rapporten. Nu följer han upp detta under American Society of Clinical Oncology (ASCO), som även 2021 blev ett virtuellt möte. Om det berättar han i sin kongressrapport här >>
NetdoktorPro ställer fem snabba frågor till Hareth Nahi:
Vad stod i fokus inom hematologi-området under årets ASCO-möte?
– Det självklara för mig är nya behandlingar. Det är det som jag följer och lyssnar mest på, för att kunna adaptera de till mina patienter.
Vilka var de viktigaste nyheterna kring myelom?
Nordiskt webinar om lymfom
Den 28 november bjöd Bonnier Healthcare in till ett nordiskt webinar med experter från Sverige, Norge och Danmark. En 90-minuters sändning inom lymfom med svenska, norska och danska experter som presenterade sina ämnen ur ett nordiskt perspektiv. Webinariet leddes av Alexander Fosså.
– Ännu fler målriktade behandlingar, framför allt nya mål för så kallade BiTe-behandling (Bispecific t-cells engagers).
Hur kan vården för dessa patienter komma att förändras de närmaste åren?
– Uppenbart är det längre sjukdomsfrihet och längre överlevnad.
Var det något du saknade under årets kongress, som du hade hoppats på skulle komma upp?
– Lite mer framskridna resultat om NK cell-engagers studier (natural killer cells), nästa etappen i immun-terapi som mest sannolikt har bättre effekt och mindre biverkningar.
NetdoktorPro rapporterar från ESMO
Ta del av nyhetsrapporteringen från ESMO (European Society of Medical Oncology), där den senaste forskningen inom onkologi presenteras och diskuteras.
Vad tyckte du om ASCO 2021?
– Aningen tråkigt, bevakade online, men ändå bra vetenskapligt. Att lyssna på föreläsningar är en sak men att diskutera med kollegor på plats är också enormt givande.