AAD 2021: Hudcancer och hudkirurgi under covid-19-pandemin
Nyligen hölls kongressen American academy of Dermatology (AAD) som lockade läkare världen över till att ta del av de senaste nyheterna inom dermato-venereologi. En av dem var Oscar Zaar, överläkare på Hudkliniken vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Det här tar han med sig från mötet.
Hallå där Oscar Zaar...
Var det första gången du deltog på AAD? Vad var dina förväntningar i år?
– Jag har deltagit på AAD förut men då på plats i Washington. Förväntningar var ärligt talat rätt lågt ställda då tidigare virtuella kongresser har varit av varierande kvalitet.
Men du blev positivt överraskad?
– Ja, den tekniska plattformen var smidig och jämfört med tidigare virtuella kongresser som jag har deltagit på var AAD VMX mer tekniskt mogen och lättnavigerad. Dock, förstås saknas den ”närvarokänsla” och diskussioner med kollegor på plats samt möjligheter att nätverka som en fysisk kongress ger.
Nordiskt webinar om lymfom - 28 november
Den 28 november bjuder Bonnier Healthcare in till ett nordiskt webinar med experter från Sverige, Norge och Danmark. En 90-minuters sändning inom lymfom med svenska, norska och danska experter som presenterar sina ämnen ur ett nordiskt perspektiv. Webinariet leds av Alexander Fosså.
Vad anser du är den viktigaste nyheten som presenterades kring hudcancer respektive kring hudkirurgi?
– Ingen riktig bomb som presenterades under mötet på de sessions som jag medverkade på. Dock flertalet bra uppdateringar och sammanfattningar inom till exempel maligna melanom och PD1-hämmare.
– Även om hur hudcancerpatienter borde prioriteras under covid-19-pandemin, nuvarande och potentiellt kommande.
Om detta skriver Oscar Zaar i sin kongressrapport från AAD 2021 >>
Deltog du under någon annan session inom dermaområdet och vad tar du isåfall med dig därifrån?
Nordic Cancer Conference 2024
Den 7 oktober 2024 bjöd Bonnier Healthcare, tillsammans med Nordiska cancerunionens (NCU) medlemmar, in till Nordic Cancer Conference i Stockholm. Där samlades ledande experter, forskare och beslutsfattare från hela Norden för att ta itu med en av vår tids mest angelägna hälsoutmaningar: cancer.
– I tillägg till hudcancer och hudkirurgi tittade jag på en session om klimatförändringar och dermatologi. Det handlade om att nya sjukdomar sprids till nya regioner på grund av ändrade klimat. Till exempel att vissa myggarter sprids till andra länder och kan fungera som vektorer för sjukdom. I tillägg belystes även andra aspekter av klimatförändring, såsom att skogsbränder i västra USA ledde till utbrott i inflammatoriska hudsjukdomar i regionen.
Var det något som du saknade under mötet?
– Nej, inget som jag kan komma att tänka på.
Vilka är de största forskningsfälten inom dermatologi just nu?
– Inom mitt forskningsfält är de stora heta ämnena nu avbildning (konfokalmikroskopi, hyperspektralanalys och masspektrometri via till exempel ToF-SIMS) samt artificiell intelligens som kommer på bred front.