Frukt och grönsaker skyddar mot grå starr
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
En ny studie visar att medelålders och äldre kvinnor som har ett högt intag av antioxidanter från mat och dryck löper sänkt risk att få ögonsjukdomen katarakt.
I studien besvarade 30 000 kvinnor en omfattande och detaljerad enkät om mat- och dryckesvanor och utifrån dessa uppgifter har forskarna räknat ut vad de kallar den totala ”antioxidativa kapaciteten” för var och en av deltagarna. Hos den femtedel av kvinnorna som hade högst ”antioxidativ kapacitet” var risken för grå starr 13 procent lägre jämfört med den femtedel av kvinnorna som hade lägst ”antioxidativ kapacitet”.
Den viktigaste källan till antioxidanter för kvinnorna i studien var frukt och grönsaker. Tillsammans med fullkornsprodukter och kaffe bidrog de till mer än tre fjärdedelar av det totala intaget av antioxidanter.
– Det finns alltså goda skäl att ha en varierad kost med mycket av sådana livsmedel, gärna kompletterad med lite choklad, som också är en rik källa till antioxidanter, säger professor Alicja Wolk vid Karolinska institutet, till UNT.
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
- UNT.se - http://www.unt.se/uppsala/antioxidanter-i-maten-skyddar-mot-gra-starr-2786966.aspx