Nya läkemedel förändrar situationen för diabetiker
En av de största och mest väl genomförda studierna inom behandling av typ 2-diabetes. Så beskrivs LEADER-studien som presenterades under årets ADA-möte (American Diabetes Association) tidigare i somras. Något som har lett fram till användning av nya läkemedel och personalisering av behandlingen. På plats var Stig Attvall, överläkare vid diabetescentrum på Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Vad stod i fokus under ADA 2016?
– Tre stora studier. Den första och största är LEADER med ett liraglutid-läkemedel vid typ 2-diabetes. Detta resulterade i 22 procent mindre risk för hjärt-kärldöd hos försökspersonerna. Den andra studien är EMPA med ett empagliflozin-läkemedel. Där minskade risken för njurproblem med 50 procent, förutom 38 procent mindre död. Den tredje studien är IMPACT där patienterna kontinuerlig utförde blodsockermätning vilket resulterade i 38 procent mindre risk för att drabbas av hypoglykemi, säger Stig Attvall.
Vad anser du som det mest intressanta inom området diabetes just nu?
– Utvecklingen av medicintekniska hjälpmedel vid typ 1-diabetes, säger han.
Vad pratas det mer om inom diabetesforskningen?
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
– En hel del nyheter kring transplantation av betaceller samt ögondiabetes, säger han.
Hur ser utvecklingen inom typ 2-diabetes ut?
– De största riskgrupperna är personer med höga långtidssocker HbA1c, högt blodtryck och höga blodfetter, säger han.
Vad skulle du vilja säga till vårdpersonal som möter diabetiker i sitt arbete?
– Komma in ännu tidigare med aktiv behandling och behandla vid nyupptäckt typ 2-diabetes för att försöka nå målvärde, säger Stig Attvall.