Ögon
-
Måttliga förväntningar på nya mediciner mot glaukom
Framstegen i behandlingsmetoder av glaukom går långsamt framåt samtidigt som nya läkemedel väntar runt hörnet. Det här diskuterades under Nordiska glaukommötet i Bergen.
-
Gunilla med diabetes: “Jag visste inte att synen kunde försämras”
Trots att många diabetespatienter drabbas av ögonkomplikationer är det inte alla som känner till riskerna.
-
Fortsatt långa väntetider för glaukompatienter
Orsaken är att botbara åkommor prioriteras högre än kroniska ögonsjukdomar, det menar Boel Bengtsson, docent vid Lunds universitet. Nya och osäkra ST-läkare är sannolikt en annan anledning till att väntetiderna förlängs.
-
Ingalill blev blind av glaukom – kritiserar lång väntetid
Dagarna blev mörkare och mökare för Ingalill Lundberg, 79, men trots att hon hade diagnosen glaukom fick hon hjälp för sent. Idag är Ingalill så gott som blind på båda ögonen. – De skulle ha satt in någon behandling tidigare, säger Ingalill Lundberg.
-
Signa upp för temabrev inom Ögon
-
Allergipatienter som lider i onödan
Idag finns det bra hjälp att få vid pollenallergi men många går helt eller delvis obehandlade. Att det inte görs mer åt denna folksjukdom förvånar Lars Gottberg, överläkare i allergologi.
-
Ögondiabetes stort inom diabetesforskningen
En av de största och mest väl genomförda studierna inom behandling av typ 2-diabetes. Så beskrivs LEADER-studien som presenterades under årets ADA-möte (American Diabetes Association).
-
Smärta bakom ögat - ett vanligt debutsymptom vid MS
Överläkare Petra Nilsson svarar på frågor kring symtom och behandling vid multipel skleros (MS).
-
Glaukom (grön starr)
En sjukdom karakteriseras av skador i synnerven och åtföljande synfältsdefekter med långsam försämring, med eller utan förhöjt ögontryck. Öppenvinkelglaukom drabbar oftast äldre personer och är ovanligt före 50 års ålder.
-
Katarakt (hos vuxna)
När linsen grumlas, sprids det inkommande ljuset i ögat, vilket försämrar bilden på näthinnan, och patienten upplever synen som grumlig eller suddig. Mellan 15 och 60 procent av personer över 50 års ålder har katarakt eller är opererade på ett eller båda ögonen. Omkring 100 000 ögon opereras årligen för katarakt i Sverige.