Varannan svensk man är har övervikt eller fetma
Sedan 80-talet har andelen svenskar med övervikt eller fetma ökat. I genomsnitt har vi blivit 2 centimeter längre och 7 kilo tyngre och mer än varannan man och drygt fyra av tio kvinnor i Sverige har övervikt eller fetma, enligt Statistiska Centralbyrån.
Detta är dock inte unikt för Sverige. Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) finns det globalt sett fler människor med fetma än med undervikt.
Övervikt som ökar risken för sjukdomar som bland annat hjärt- och kärlsjukdom och typ 2-diabetes, kan nu runt om i världen kopplas till fler dödsfall än vad undervikt kan.
Undersökningen av levnadsförhållanden (ULF) passerar sina uppgifter på intervjupersoners svar om hur mycket de väger och hur långa de är, vilket används för att beräkna Body Mass Index (BMI).
- Ett BMI på 25 eller högre bedöms vara övervikt.
- Ett BMI på 30 bedöms som fetma.
- Ett BMI på 18,5 bedöms som undervikt.
Enligt uppgifter från 2016-2017 är män i Sverige i genomsnitt 180 centimeter långa och väger 84 kilo. Kvinnor är i genomsnitt 166 centimeter och väger 68 kilo.
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
- I början av 80-talet hade 27 procent kvinnor i åldern 16-84 år övervikt och fetma, idag ligger siffran på 41 procent.
- Tittar man på männen låg siffran på 35 procent på 80-talet och idag på 56 procent.
- Andelen med fetma har under samma period ökat från fem procent bland såväl kvinnor som män, till 12 procent bland kvinnor och 14 procent bland män.
Ökningen gäller alla grupper
Man ser en ökning av övervikt eller fetma hos såväl kvinnor och män, unga och äldre, inrikes och utrikes födda samt personer i storstäder och i övriga delar i Sverige. Ökningen syns också bland såväl kortare utbildning som längre och bland de med hög och låg inkomst.
Men SCB skriver att övervikt eller fetma är vanligare bland män än hos kvinnor. Det är dessutom vanligare hos äldre än yngre.
Orsaken till ökningen tros förändrad livsstil
Övervikt eller fetma kan delvis bero på ärftliga faktorer eller sjukdom, men WHO pekar ut en förändrad livsstil med högre kaloriintag i kombination med stillasittande som den främsta orsaken till ökningen.
Allt fler upplever också att de har ett stillasittande jobb, visar resultatet från ULF,
samtidigt är det en allt större andel som svarar att de motionerar.
31 procent i åldrarna 16-84 år motionerade minst två gånger i veckan mellan åren 1988-1989.
År 2012–2013 uppgav 66 procent att de motionerade under minst 30 minuter per tillfälle, två eller fler gånger i veckan.
Att praktiskt taget aldrig motionera är dock vanligare bland personer med fetma än bland personer med normalvikt, uppger SCB.
- SCB - https://www.scb.se/hitta-statistik/artiklar/varannan-svensk-har-overvikt-eller-fetma