Var åttonde besök på akuten beror på oönskade läkemedelseffekter
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
Förutom ålder, kön och vikt handlar det om anpassning efter patientens njur- och leverfunktion, eventuell samsjuklighet samt övrig medicinering. Vid de senaste två uppstår ofta problem vid läkemedelsbehandling, inte minst hos äldre.
– Behandling med läkemedel måste individualiseras i högre grad. Industrin vill göra det enkelt genom speciella beräkningsmodeller men det blir inte alltid bra, säger Peter Höglund, professor vid avdelningen för klinisk kemi och farmakologi vid Lunds Universitet.
Han är en av dem som föreläser under mässan Framtidens specialistläkare, FSL, under programpunkten ”Basala faktorer med betydelse för läkemedelsbehandling” på onsdagen.
Förutsätter normal kroppssamansättning
I Sverige beror var åttonde besök på akutmottagningarna på oönskade läkemedelsbiverkningar. En av anledningarna är att patienterna får fel dos, vilket har att göra med att de verktygsmodeller som finns för att beräkna medicinering förutsätter ett ”normalt” tillstånd. Till exempel att patienten har en fungerande njurfunktion. Det menar Bengt Ljungberg, ämnesområdesansvarig för farmakoterapi på Läkemedelsverket, under samma seminarium på FSL.
Ännu ett exempel där verktygsmodellen, som bland annat finns på Fass, ställer till det är läkemedelsbehandling av patienter som är överviktiga.
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
– Läkemedelsdosen sätts i relation till kroppsvikt och det blir problematiskt vid obesitas. Hög kroppsvikt behöver inte betyda mer extracellärvätska än normalviktiga och då gäller samma dos, säger Bengt Ljungberg.
Ålderns betydelse
Vad gäller ålder är det barn samt äldre från 75 år som står i fokus under föreläsningen. Vid behandling med läkemedel till barn tittar man på utvecklingsgrad, storlek, inverkan av sjukdom och andra källor till variabilitet. Peter Höglund syftar främst på mycket små barn eller barn med nedsatt njurfunktion.
– Barn över två år är i princip som små vuxna och då kan man utgå från samma princip som för vuxna, säger han.
Läkemedelsbehandling till äldre ser emellertid annorlunda ut och på senare tid har det rapporterats om hur gamla människor blir sjuka av sina mediciner. Omkring 30 procent av de äldre som är inlagda på svenska sjukhus idag bedöms ha samband med läkemedelsbiverkningar. Det berättar apotekaren Åsa Bondesson, doktor i medicinvetenskap, under onsdagens seminarium på FSL.
– För att undvika förskrivning av olämpliga läkemedel till äldre är främst regelbundna läkemedelsgenomgångar med patienterna viktigt, säger Åsa Bondesson.
Läs fler nyheter från Framtidens specialistläkare här
- NetdoktorPro