Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Obesitas

Studie: Tarmbakterierna som kan förutse framtida fetma

Nu har forskare vid Lunds universitet funnit en ny länk mellan tarmbakterier och fetma. Det handlar om vissa aminosyror i blodet som kopplas till både fetma och till tarmbakteriernas sammansättning. Fyndet öppnar upp för nya behandlingsmetoder.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-02-23

Annons

Tidigare studier har visat att personer med hjärt-kärlsjukdomar och typ 2-diabetes har varierande förekomst av olika metaboliter, det vill säga restprodukter av ämnesomsättningen, i blodet. I den aktuella studien ville forskarna identifiera metaboliter i blodet som kan kopplas till obesitas och undersöka om dessa påverkar sammansättningen av bakteriefloran i tarmen.

Tips: Gör ett snabbtest och se om du är uppdaterad inom fetma och fetmakirurgi

Analysen inkluderade blod och avföringsprover från 674 deltagare i Malmö Familjestudie (Malmö Offspring Study, MOS). Forskarna lyckades identifera 19 olika metaboliter som kunde kopplas till BMI (body mass index). Starkast koppling hade glutamat och så kallade BCAA (grenkedjiga- och aromatiska aminosyror) som i sin tur hade kopplingar till fyra olika tarmbakterier – Blautia, Dorea och Ruminococcus inom familjen Lachnospiraceae, och SHA 98.

Annons
Annons

– Den största bidragande orsaken till skillnader i BMI, var skillnader i nivån av glutamat och BCAA vilket tyder på att metaboliterna och tarmbakterierna samspelar, snarare än att de är oberoende av varandra, säger Marju Orho-Melander, professor i genetisk epidemiologi vid Lunds universitet.

Förutse vilka som kommer drabbas av fetma

Just glutamat har även i tidigare studier associerats med fetma och BCAA har använts för att förutse ett framtida insjuknande i typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.

– Det betyder att framtida studier bör fokusera mera på hur tarmbakteriernas sammansättning kan modifieras för att minska risken för fetma och associerade metabola sjukdomar och hjärt-kärl-sjukdomar, säger Marju Orho-Melander och fortsätter:

– För att komma dit behöver vi först och främst förstå hur en hälsosam, normal tarmflora ser ut, och vilka faktorer som påverkar bakteriesammansättningen. För att göra detta behöver vi stora populationsstudier som Malmö Familjestudie, och interventionsstudier.

Annons
Annons

    Källor

  • Lunds universitet - https://www.lu.se/article/kopplingen-tarmbakterier-och-fetma

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.