Sockerforskare: sluta vräk i er socker
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
Initiativet välkomnas av framstående sockerforskare som hoppas att politiker ska sätta samma begränsningar för socker som för alkohol och tobak. I dag pekar viktkurvorna brant uppåt i de flesta länder, vilket orsakar många dödsfall. Däribland i typ 2-diabetes, cancer, hjärtkärlsjukdomar och njursvikt.
För lite motion och fel kost är centrala orsaker till fetmaepidemin, men allra värst är sockerfällorna som lurar i mat och dryck.
– Vi gjorde det inte mot oss själva, livsmedelsindustrin bär skulden genom att blanda i höga halter av socker i alla processade livsmedel internationellt och nu blir alla sjuka av det, säger professor Robert Lustig vid Kaliforniens universitet i San Francisco, UCSF, till Vetenskapsradion.
Behövs sockerskatter
Han påpekar att produkterna har designats på ett sätt som gör att vi inte kan motstå dem, eftersom våra hjärnor är programmerade att dras till sötsaker.
WHO:s nya lägre rekommendationer för socker välkomnas av Robert Lustig. Däremot måste politiker sätta upp begräsningar som exempelvis sockerskatter. Det behövs även mer lättlästa innehållsförteckningar annars får inte riktlinjerna någon effekt, påpekar han.
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
Professor Laura Schmidt vid UCSF påpekar att sockerfrågan är allvarlig och att det behövs ett globalt krafttag.
– Den pågående epidemin av fetma och metabola sjukdomar är folkhälsans motsvarighet till klimatförändringen, säger hon till Vetenskapsradion.
Är sockerskatter en bra idé för att minska sockerkonsumtionen? Kommentera gärna direkt under artikeln.
- Vetenskapsradion - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6108803