Så ökar fruktos vår aptit
Fruktos och glukos är två av de vanligaste sockertyperna i vår mat. Fruktos finns naturligt i frukt medan glukos finns i exempelvis pasta. Särskilt fruktos är ett populärt sötningsmedel inom livsmedelsindustrin.
Nu har amerikanska forskare testat hur de båda sockertyperna påverkar vår aptit. Genom att låta två försöksgrupper få drycker sötade med fruktos respektive glukos har man kunnat visa att fruktos inte ger samma mättnad som glukos utan tvärtom uppmuntrar oss att äta ännu mer. När försökspersonerna sedan fick titta på bilder av skräpmat syntes också mer aktivitet i hjärnans känslocentrum bland de som fått i sig fruktos.
– Fruktos är problematiskt eftersom det används i så stor utsträckning i vår livsmedelsindustri då det är mycket sötare i smaken än glukos. Men fruktosen frisätter inte insulin på samma sätt när vi äter det, och det kommer ingen signal att sluta äta, säger Christian Benedict, docent och forskare kring aptitreglering, till SVT.
"Lösningen är inte att sluta äta frukt"
Försökspersonerna erbjöds också pengar om de avstod från onyttig mat i en timme efter att de druckit. Fler av personerna i fruktosgruppen var beredda att offra sin belöning för att få stoppa i sig skräpmat än glukosgruppen. Men Christian Benedict menar inte att lösningen är att sluta äta frukt, eftersom frukt också har många positiva hälsoeffekter. Det krävs dessutom ett halvt kilo frukt för att komma upp i mängden fruktos som finns i fem godisbitar. Däremot vill han varna för det tillsatta sockret, främst processad corn syrup, som syns som HFCS (high fructose corn syrup) i innehållsförteckningen på många livsmedel.
– Mitt bästa tips är att kolla ingredienser på den mat man köper, och kolla speciellt efter HFCS. Men bäst av allt är att köpa naturliga råvaror och laga sin mat från grunden. Då vet man att det inte finns artificiella tillsatser och sötningsmedel, säger Christian Benedict.
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
- SVT - http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/darfor-okar-frukt-var-aptit