Lingon stoppade effekterna av fet kost
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
En studie från Lunds universitet visar att intag av lingon tillsammans med en i övrigt fet kost kan stoppa negativa effekter som viktuppgång och höga blodsocker- och kolesterolvärden.
I studien, som gjorts av fetma- och diabetesforskaren Karin Berger och doktoranden Lovisa Heyman, användes en typ av möss som lätt lägger på sig fett och kan anses motsvara människor med övervikt och risk för diabetes.
En del av mössen fick kost med lite fett medan merparten av gnagarna fick en fettrik kost. De delades sedan in i olika grupper där alla, utom en kontrollgrupp, också fick äta någon sorts bär - lingon, blåbär, hallon, kråkbär, björnbär, katrinplommon, svarta vinbär eller açaibär.
Efter tre månader visade sig mössen som ätit lingon inte hade gått upp mer i vikt än de möss som fått en lågfettskost, deras blodsocker- och insulinvärden liknade också värdena hos "lågfettsmössen". Dessutom var kolesterolhalterna och fettvärdena i levern lägre än hos de djur som fått högfettskost utan bär.
– Våra möss fick så mycket som en femtedel av sin mat i form av lingon. En så hög andel är ju inte realistisk för människor. Men målet är inte heller att få så dramatiska effekter som hos "högfettsmössen", utan snarare att förebygga fetma och diabetes genom ett tillskott av bär till en mer normal kost, säger Karin Berger, i ett pressmeddelande.
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
Forskarna ska nu undersöka varför lingonen ger ett så bra resultat, och om lingon visar sig lika hälsofrämjande i försök med människor.
- Lunds Universitet - http://www.lu.se/article/lingon-stoppar-effekterna-av-fet-kost