Läkare: Rikta större uppmärksamhet till kosten
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
Globalt är ohälsosam kost den viktigaste riskfaktorn för död och handikapp och enligt WHO dör fler av överviktsrelaterade sjukdomar än av malnutrition. I Sverige är cirka 50 procent av alla män och 35 procent av alla kvinnor överviktiga. I samma takt stiger siffran för följdsjukdomar så som diabetes, hjärtsjukdom, artros, depression och vissa cancersjukdomar. Under seminariet ”Kost för en hållbar hälsa och värld” pratar föreläsarna om vikten av att öka kunskap om sjukdomsförebyggande arbete.
– Vi läkare riktar alldeles för lite tid till kosten och dess påverkan på människor. Prata om kost med patienten! säger Lars Jerdén, läkare och docent vid centrum för klinisk forskning Dalarna.
Vad är bra matvanor?
Den frågan ställer Anette Jansson, dietist på Livsmedelverket, under seminariet.
– Det finns flera som har tittat på vetenskapen krig kosten och gjort en sammanställning. Faktum är att översikterna är så gott som identiska, säger hon.
De officiella rekommendationer som används i Sverige är de Nordiska Näringsrekommendationerna (NNR 2012), vilka uppdateras vart åttonde år. Där beskrivs de matvanor som är bra för hälsan på både kort och lång sikt. Lars Jerdén uppmanar läkare att hålla koll på rekommendationerna och driva motiverande samtal.
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
Patienterna är positiva till samtal
Vidare har Livsmedelsverket gjort en patientundersökning som visar på att 84 procent av patienterna vill prata om kost med sin läkare.
– Du som läkare kan även erbjuda dig att ta kontakt med en specialist inom området, till exempel dietist eller specialistutbildad sjuksköterska, som kan hjälpa patienten, säger Lars Jerdén.
Läs fler nyheter från Framtidens specialistläkare här
- NetdoktorPro