Global fetmaepidemi – två miljarder feta eller överviktiga
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
Världshälsoorganisationen, WHO, står inför en utmaning. Den främsta dödsorsaken världen över är vällevnadssjukdomarna och för att få bukt på fetmaepidemin har WHO nu uppdaterat sina kostråd. Max 10 procent av energiintaget får komma från tillsatt socker eller motsvarande.
Enligt Livsmedelsverket äter svensken 17 kilo tillsatt socker per år. Motsvarande siffra för amerikanen är 29 kilo.
– Jag struntar i vem som bär störst ansvar, vi måste städa upp matmiljön så den blir säker, svarar professor Laura Schmidt vid Kaliforniens universitet i San Francisco, som leder ett unikt forskarnätverk som heter Sugar Science som sammanställt mer än 8000 vetenskapliga studier om hälsoeffekterna av tillsatt socker för att kunna ge klara råd till allmänheten.
Ingen längtar efter att bli fet menar Stephan Rössner, professor emeritus vid Karolinska institutet och för att kunna ta itu med problemen så behövs ett kunskapscentrum menar han.
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
- Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/514505?programid=412