GI-kost minskar insulinkänsligheten
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
Glykemiskt index (GI) är ett mått för hur mycket blodsockret höjs efter att man ätit ett visst livsmedel. I en studie gjord vid University of Colorado fick 163 överviktiga personer äta enligt olika dieter under fyra perioder om fem veckor vardera, skriver Dagens Medicin. Alla dieter innehöll magra kött- och mejeriprodukter, mycket frukt och grönt samt fullkornsprodukter, men skilde sig åt genom att ha lågt eller högt kolhydratinnehåll samt lågt eller högt glykemiskt index.
Vanligen anses ett lågt GI-värde vara bra eftersom det minskar insulinpåslaget. Men resultatet visade på motsatt effekt.
När testpersonerna fick äta kolhydratrik mat med lågt GI-index fick de 20 procent sämre insulinkänslighet, jämfört med kolhydratrik kost med högt GI-index. Kosten med lågt GI-index gav också 6 procent högre nivåer av det onda LDL-kolesterolet.
När testpersonerna istället fick äta mat med lågt kolhydratinnehåll medförde inte lågt GI-index några andra fördelar än en sänkning med 5 procent av triglycerider (som bland annat kan bidra till åderförfettning).
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
- Dagens Medicin - http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2014/12/16/ingen-effekt-av-mat-med-lagt-gi-index/