Forskare vill se granskning av böcker om kost och hälsa
Det finns allvarliga fel i många böcker om kost och hälsa, och det behövs en granskande instans som faktakollar innehållet, det skriver fyra medicinforskare i Dagens Nyheter debatt. De har tröttnat på alla ovetenskapliga råd och vill se en förändring.
I bokhandeln finns det mängder av böcker om kost och hälsa. Men vilka böcker bygger på vetenskaplig forskning och vilka gör det inte? Skiljelinjen är svår att se för gemene man, det skriver fyra forskare i en debattartikel i DN.
Hälsoböcker behöver granskas
Forskarna skriver att det behövs det en oberoende granskning av böcker som ges ut. De frågar sig också vilket ansvar bokförlagen bör ha i frågan. Målet menar de är att läsarna ska få en korrekt bild av avsändarens kompetens och innehållets vetenskapliga nivå.
En av skribenterna är Maria Ahlsén, medicine doktor vid Karolinska Institutet och författare. Hon säger till Sveriges Radio att hon gärna vill se en noggrann granskning av böcker som ger sken av att vara baserade på vetenskapliga rön.
– Vi skulle jättegärna se att det gällde böcker inom alla vetenskapliga områden, säger Maria Ahlsén.
Med en granskande instans skulle läsaren få en bättre möjlighet att välja böcker där det tydligt framgår när författaren håller sig till etablerad vetenskaplig fakta, och när det är frågan om hypoteser och spekulationer.
– Om det fanns någon instans som kunde ta på sig att genomföra någon typ av faktagraskning så att man helt enkelt som konsument får lättare att välja litteratur, säger hon.
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
Läs även: Kvinnor går upp i vikt när arbetskraven är höga
Påståenden som kritiseras i hälsoböcker
I debattartikeln i DN kritiserar forskarna påståenden de nyligen stött på i populära hälsoböcker. De skriver att många av böckerna innehåller “uppenbara faktafel” om forskningsläget idag och om människans grundläggande fysiologi.
De skriver:
• Nej, hälsoeffekterna av antiinflammatorisk kost är inte vetenskapligt belagda.
• Nej, det är inte klarlagt att tarmfloran orsakar psykisk sjukdom som kan motverkas med en viss kosthållning.
• Nej, friska människor får inte ett surt blod.
• Nej, man blir inte ännu friskare av att äta enskilda livsmedel.
• Nej, enskilda livsmedel skyddar inte mot depression, Parkinsons sjukdom eller andra neurologiska sjukdomar.
• Nej, maten i livsmedelsbutikerna är inte så näringsfattig att den behöver kompletteras med tillskott av vitaminer och mineraler.
Kriterier för kvalitetsstämpel
En kvalitetsgranskning skulle hjälpa bokförlag, bokhandlare och bibliotek att skilja ut böcker som håller hög vetenskaplig kvalitet från titlar som borde klassas som skönlitterära.
För att nå upp till kraven på kvalitetsstämpel föreslår forskarna att följande kriterier behöva vara uppfyllda:
• Fakta som läggs fram i boken ska vara korrekta.
• Om enstaka forskningsstudier citeras bör författaren kunna ange på vilket sätt dessa speglar forskningen i stort eller utgör ett undantag.
• Läsaren bör inte uppmanas att ta avstånd från evidensbaserad vetenskap eller sjukvårdens rekommendationer.
- Dagens Nyheter - https://www.dn.se/debatt/allvarliga-fel-i-manga-bocker-med-rad-om-kost-och-halsa/
- Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7157326