Obesitas
-
Är livsstilsinterventioner förlegade vid obesitas?
De nya viktminskningsläkemedlen har revolutionerat behandlingen av obesitas. Betyder det att man kan skippa livsstilsinterventioner? Synpunkter på detta presenteras i JAMA.
-
Experten: “Obesitas är vår största otillräckligt behandlade folksjukdom”
Av världens åtta miljarder människor uppskattas en miljard leva med obesitas, det vill säga BMI över 30 kg/m² 1. Antalet har flerdubblats på bara några decennier och obesitas är betydligt vanligare än undervikt. En folksjukdom, som Carl-Magnus Brodén, specialist i internmedicin och gastroenterologi, GB Obesitas Skåne, menar inte fått tillräcklig uppmärksamhet. SPONSRAD AV ELI LILLY. PP-OB-SE-0024 | September 2024
-
Vidareutveckling av viktminskande läkemedel
Varför har GLP-1-agonister i kombination med GIP och/eller GCG-agonister större viktminskande effekt än enbart GLP-1-agonister hos överviktiga vuxna utan typ 2-diabetes? Det var frågan forskarna ställde sig i en översiktsartikel publicerad i Diabetes, Obesity and Metabo...
-
GLP-1 RA:s visar goda effekter på viktminskning
En nyligen publicerad systematisk översikt sammanfattar resultaten från 26 randomiserade kontrollerade studier (RCT:s) gällande effekten av glukagonliknande peptid-1-receptoragonister (GLP-1 RA) på viktminskning bland vuxna med övervikt eller obesitas och utan diabetes.
-
Signa upp för temabrev inom Obesitas
-
Lovande resultat för behandling mot fetma
Behandling med diabetesläkemedlet tirzepatid har visat sig leda till en både betydande och ihållande viktminskning bland vuxna med fetma. Det visar en ny stor studie.
-
Fel fokus kan förklara okunskapen inom obesitasvården
Antalet fetmafall ökar både globalt och i Sverige. Samtidigt minskar antalet som erbjuds den mest effektiva behandlingsmetoden. Är det fördomar eller okunskap som styr vårdens beslut? Den frågan får deltagarna under ett seminarium i Almedalen svara på.
-
Jakten på en jämlik diabetesvård
Det handlar om att bemöta alla patienter, oavsett etnicitet, socioekonomisk bakgrund, kön, ålder och geografisk hemhörighet, lika. Trots att diabetes är vår tids största folksjukdom kännetecknas svensk diabetesvård av ojämlikhet.