Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Neurologi

Upptäckt banar väg för ny behandling mot MS

Nya fynd vid Karolinska Institutet ger en ny förklaring till hur sjukdomen multipel skleros (MS) uppkommer. Tidigare forskning om MS har fokuserat på immunceller av typen T-celler men nu har det visat sig att även B-cellerna spelar en roll. Upptäckten kan leda till nya sätt att angripa sjukdomen.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-09-10

Annons

Vid den kroniska sjukdomen multipel skleros (MS) attackerar och skadar kroppens immunceller den egna nervvävnaden. Omkring 2,5 miljoner människor i världen uppskattas vara drabbade av sjukdomen, som är vanligast bland kvinnor.

LÄS ÄVEN: Det talar för att din patient har primärprogressiv MS, PPMS

Tidigare har MS-forskare huvudsakligen fokuserat på immunceller av typen T-celler. Men en ny studie vid Karolinska Institutet och University of Zürich visar att även immunförsvarets B-celler spelar en roll för uppkomsten av sjukdomen. De verkar nämligen aktivera T-celler av den typ som attackerar det skyddande lager som omger nervcellerna.

Annons
Annons

Detta kunde forskarna se genom att studera blodprover hos MS-sjuka. Men genom att ta bort B-cellerna avbröts den sjukdomsdrivande processen.

Nya behandlingsmöjligheter vid MS

Forskarna drar slutsatsen att sjukdomsaktiviteten vid MS innebär ett samspel mellan B- och T-celler, där aktivering av T-celler i blodet leder till att cellerna rör sig till hjärnan och skadar hjärnvävnaden. Det skriver Karolinska institutet i ett pressmeddelande.

Fyndet förklarar den tidigare oklara mekanismen bakom en ny klass av MS-läkemedel (rituximab och ocrelizumab) samtidigt som det banar väg för nya sätt att behandla sjukdomen, menar forskarna.

Läs hela studien här >>

Annons
Annons

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.