Studie: Alzheimers sjukdom avslöjas med blodprov
I en ny studie, publicerad i tidskriften Nature, har forskare upptäckte ett särskilt protein i blodet som markerade att det var på väg att samlas plack i hjärnan. Något som banar väg för att på ett enkelt sätt upptäcka Alzheimers sjukdom i ett tidigt skede.
Det är ett japanskt forskarteam som har studerat blodet hos patientgrupper både i Japan och Australien och undersökt förekomsten av beta amyloid, som uppstår vid Alzheimers sjukdom. Det rapporteras Vetenskapsradion.
Forskarna upptäckte ett särskilt protein i blodet som markerade att det var på väg att samlas plack i hjärnan, vilket innebär att ett blodprov skulle kunna varna för sjukdomen. Detta skulle vara betydligt billigare och enklare än dagens PET-skanning av hjärnan och ryggmärgsprover, menar Bengt Winblad som är professor i geriatrik vid Karolinska institutet.
Som hjälp att ta fram läkemedel mot Alzheimers
Förhoppningarna är att kunna använda det som screening för att tidigt upptäcka sjukdomen.
Men innan man börjar testa människor för Alzheimers sjukdom menar Bengt Winblad att blodprovet måste användas som verktyg för forskare att ta fram ett fungerande läkemedel.
Små framsteg för patienter med Duchennes muskeldystrofi – men lång väg kvar
- Det finns fortfarande ett behov av mer forskning för att förbättra villkoren för patienter och för att optimera behandlingarna, säger överläkare Anne-Berit Ekström, vid Drottning Silvias Barnsjukhus i Göteborg.
– Hittar vi inte ett läkemedel kommer vårt sjukvårdssystem att kollapsa. Det här är en tickande bomb. Inte bara en kostnadsbomb utan också när det gäller vårdplatser, säger han till vetenskapsradion.
- Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6875142