Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Neurologi

Ny medicin mot Alzheimers sjukdom

Just nu testas ett nytt medel som hoppas kunna minska nedbrytningen av nervceller hos alzheimerdrabbade. Hittills visar medicinen på positiva resultat.

Publicerad den: 2015-05-11

Annons

Forskare har längre försökt ta fram ett effektivt läkemedel mot Alzheimers sjukdom, där hjärnan långsamt förtvinar. Nu har en forskare vänt på hela frågeställningen och istället undersökt vad som händer i hjärnan hos äldre människor som inte drabbas av sjukdomen. Forskaren fann då antikroppar mot senila plack, vilka är uppbyggda av proteinet beta-amyloid.

Henrik Zetterberg är professor i neurokemi vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg, och han berättar mer om den aktuella forskarens studie.

Annons
Annons

– Den snilleblixt han har fått någon gång under sin vetenskapliga karriär är att inte i första hand titta på alzheimerpatienterna utan detaljstudera de människor som blir gamla, men som behåller ett glasklart intellekt utan att få alzheimers. De är skyddade på något vis, och det verkar nästan som han har tänkt sig att de är onormalt normala, säger Henrik Zetterberg till Sveriges Radio.

Han fortsätter:

– Forskarteamet har kunnat visa att bland människor som blir gamla utan att få alzheimer finns det en överrepresentation med människor som har egna antikroppar mot beta-amyloid, som skapar de senila placken vid sjukdomen.

Minskade antalet senila plack

Annons
Annons

Forskaren valde att klona dessa antikroppar hos en äldre patient som var frisk och klar i huvudet. Medlet sprutades därefter in i cirka hundra patienter som hade ett förstadium till alzheimers, eller en mild variant av sjukdomen. Det resulterade i att mängden senila plack minskade och patienterna hade inte lika stor försämring av minnet, jämfört med alzheimerpatienterna i studien som fick placebo.

En svaghet är dock att undersökningen är liten. Dessutom fick några deltagar biverkningar som ödem, det vill säga en svullnad av hjärnan. Studien är opublicerad men presenteras på en konferens i Frankrike under maj.

    Källor

  • Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6161008

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.