Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Neurologi

Mer avancerad behandling för MS-patienter

Nu ska patienter som är kroniskt sjuka i MS och Parkinsons sjukdom få tillgång till personal med bred erfarenhet av sjukdomarna och mer avancerad behandling. Det bör även införas mer undersökningar för att fånga upp eventuella MS-patienter i god tid. Det framkommer av de första nationella riktlinjer som Socialstyrelsen presenterar idag.
Annons

- Stora framsteg har gjorts i vården vid två av våra vanligaste neurologiska sjukdomar MS och Parkinson. De nya riktlinjerna innebär ytterligare en ambitionshöjning och bidrar till att skapa en mer jämlik vård för nära 40 000 patienter, säger Socialstyrelsens projektledare Per-Henrik Zingmark i ett pressmeddelande från Socialstyrelsen.

MS-patienter bör gå på fler kontroller

Den neurologiska sjukdomen MS, multipel skleros, drabbar cirka 1000 personer i Sverige varje år. Sjukdomen drabbar fler kvinnor än män och är den vanligaste orsaken till neurologisk funktionsnedsättning bland unga vuxna. Sedan tidigare finns det läkemedel mot MS och behandling går ut på förhindra uppkomsten av skadliga inflammationer och lindra de symtom som kan följa med sjukdomen.

Annons
Annons

I de nya nationella riktlinjer vill Socialstyrelsen att det ska ske neurologiska expertbedömningar med magnetkameraröntgenundersökningar för att kunna identifiera personer som riskerar att drabbas av MS.

- På så sätt kan läkemedel för att bromsa sjukdomens utveckling sättas in tidigare, vilket kan minska graden av framtida funktionsnedsättning, säger Jan Lycke, professor i neurologi och faktaordförande för MS i riktlinjearbetet, säger Per-Henrik Zingmark i pressmeddelandet.

Kontinuerlig uppföljning och återkommande kontroller ingår också i Socialstyrelsens nya riktlinjer. Patienter med MS bör få träffa en erfaren läkare minst en gång om året för att bli kontrollerad.

Fler bör få avancerad Parkinsonbehandling

Annons
Annons

Personer som har Parkinsons sjukdom bör enligt Socialstyrelsens nya riktlinjer få träffa en läkare med stor erfarenhet av sjukdomen minst två gånger per år. Myndigheten vill nu att fler patienter får mer avancerad behandling.  

- Sannolikt skulle fler ha nytta av avancerad Parkinsonbehandling, och användningen varierar i landet. För att öka precisionen i valet av behandling rekommenderar vi behandlingskonferenser inför beslutet, där personer medverkar som har kunskap och erfarenhet av både olika pumpmetoder och djupelektrodstimulering av hjärnan, säger Per Odin, professor i neurologi och faktaordförande för Parkinson i riktlinjearbetet, i pressmeddelandet från Socialstyrelsen.

Både Parkinsons sjukdom och MS är sjukdomar som kan påverka patientens liv på många olika sätt. Därför ser Socialstyrelsen gärna att det införs multidiciplinära team där personer med olika yrken kan samarbeta för att därmed skapa bättre möjligheter för patienten så att denne kan behålla sin livskvalitet. I teamen bör det enligt Socialstyrelsen finnas läkare, sjuksköterska men också två andra professioner som till exempel arbetsterapeut, fysioterapeut, psykolog och dietist. 

    Källor

  • Socialstyrelsen - http://www.socialstyrelsen.se/publikationer2016/2016-2-1

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.