Läkemedel mot Parkinsons sjukdom bryts ner i tarmen
Läkemedel med L-dopa som används mot Parkinsons sjukdom fungerar olika bra för olika personer, och effekten kan även ha varierande effekt hos en och samma person. Men nu har amerikanska forskare visat att det kan bero på att L-dopa bryts ner av tarmbakterier och samtidigt kan de ha kommit på en lösning till problemet, rapporterar Vetenskapsradion.
Vid Parkinson sjukdom förstörs de nervceller som tillverkar dopamin. Dopamin är en signalsubstans som hjärnan använder för att skicka signaler mellan hjärncellerna och som behövs för att kunna styra kroppens rörelser. När dessa celler förstörs får alltså hjärnan svårare att kontrollera nervsignalerna som styr rörelserna. Huvudsyftet med behandlingen vid Parkinsons sjukdom är att ersätta dopaminbristen i hjärnan.
Har man Parkinsons sjukdom får man ofta läkemedel som innehåller L-dopa. L-dopa är ett förstadium till dopamin som kan ta sig förbi blodhjärnbarriären och omvandlas till dopamin i hjärnan. Men läkemedlet fungerar olika bra för olika personer, och det kan även varierar för en och samma person under en dag. Nu har amerikanska forskare visat att det kan bero på att L-dopa bryts ner av bakterier i tunntarmen, innan det hunnit ut i blodet och till hjärnan.
Nedbrytning av L-dopa sker även i blodbanan, och det känner man redan till. Men i blodet har L-dopa skyddats av så kallade dekarboxylashämmare, särskilda hämmare mot nedbrytning.
Genom försök på möss har nu de amerikanska forskarna hittat en annan slags dekarboxylashämmare som ska skydda L-dopa i tarmen.
– Det är en mycket imponerande artikel tycker jag, och ett medelstort genombrott kan man säga med betydande förbättringar för det mest effektiva läkemedel vi har för Parkinson, säger Per Odin som är professor i neurologi vid Lunds universitet, till Vetenskapsradion.
Kort om Parkinsons sjukdom:
- Vid Parkinson sjukdom förstörs de nervceller som tillverkar dopamin. Dopamin är en signalsubstans som hjärnan använder för att skicka signaler mellan hjärncellerna. När dessa celler förstörs får hjärnan svårare att kontrollera de nervsignaler som styr kroppens rörelser.
- I dagsläget finns det ingen behandling som kan bota Parkinsons sjukdom. Men det finns behandlingar som kan lindra symtomen. Huvudsyftet med behandlingen vid Parkinsons sjukdom är att ersätta dopaminbristen i hjärnan.
- Orsaken till Parkinsons sjukdom är i de flesta fall okänd. Hos en minoritet av patienterna är sjukdomen ärftlig. Vissa gifter och droger kan orsaka sjukdomen, liksom upprepade slag mot huvudet.
- Sjukdomen kännetecknas av olika motoriska symtom: långsammare/minskad rörlighet, muskelstelhet, skakningar och balanssvårigheter. De motoriska symtomen tilltar kontinuerligt med tiden.
- Vid Parkinsons sjukdom kan man även få så kallade icke-motoriska symtom som: smärta, hallucinationer och sömnsvårigheter, sväljsvårigheter, symtom från urinblåsan, sexuella problem, kognitiv nedsättning, depression och ångest m.m.
LÄS MER: Parkinson: Symtomen som besvärar patienterna mest
- Sveriges Radio, Vetenskapsradion. - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7242119