Kött i kosten dubblerar risken för stroke
Små framsteg för patienter med Duchennes muskeldystrofi – men lång väg kvar
- Det finns fortfarande ett behov av mer forskning för att förbättra villkoren för patienter och för att optimera behandlingarna, säger överläkare Anne-Berit Ekström, vid Drottning Silvias Barnsjukhus i Göteborg.
Totalt deltog 11 601 vuxna deltagare i ARIC-studien, Atherosclerosis Risk in Comminities Study. Deras kostintag registrerades vid studiens start och därefter sex år framåt. Fallen av stroke registrerades under en tjugoårig uppföljning.
Det visade sig att individerna som åt mest rött kött hade en 47 procentig ökad risk för stroke, jämfört med deltagarna som åt mindre mängder kött. Forskarna bakom studien menar att deras resultat stödjer uppfattningen att rött kött ökar risken för infarkter i hjärnan.
Små framsteg för patienter med Duchennes muskeldystrofi – men lång väg kvar
- Det finns fortfarande ett behov av mer forskning för att förbättra villkoren för patienter och för att optimera behandlingarna, säger överläkare Anne-Berit Ekström, vid Drottning Silvias Barnsjukhus i Göteborg.
- Läkare för framtiden - http://www.lakareforframtiden.se/nya-ron/hogre-risk-for-stroke-med-mer-kott-i-kosten/