Friskare 70-åringar idag – men försämringen går snabbare
De som passerat 70 år i början av 2000-talet hade bättre kognitiva förmågor än 70-åringarna på 1970-talet. Men när dessa förmågor börjar försämras går nedgången snabbare än förr, det visar en avhandling från Göteborgs universitet.
I sin avhandling har doktoranden Peter Karlsson gjort jämförande analyser av data på olika generationers 70-till 79-åringar i Göteborg. Detta visade avhandlingen:
- De som passerat 70 år i början av 2000-talet hade bättre kognitiva förmågor än personer i samma ålder på 70-talet.
- Att senare generationers äldre är piggare går i linje med tidigare forskningsresultat, men här kunde man också se att försämringen, när den väl hade börjat, gick snabbare för de senare generationerna.
Senare generationer tränar hjärnan mer
– Det kan exempelvis bero på vad som inom forskningen kallas selektiv överlevnad. Det vill säga att de som uppnått hög ålder på sjuttiotalet var de friskaste individerna i den generationen, medan gruppen 70-åringar på 2000-talet representerade mer ett genomsnitt av hela sin generation, säger Peter Karlsson i ett pressmeddelande.
Men det kan också finnas en annan förklaring menar Peter Karlsson: hjärnans reservkapacitet.
Då informationsflödet i samhället har ökat gör det också att våra hjärnor får mer träning, detta kan i sin tur gör att hjärnan får mer kapacitet.
– De här olika faktorerna pekar mot att senare födda gruppers hjärnor har större reservkapacitet än tidigare födda.
Bättre kost och att vi generellt håller oss allt friskare spelar även in. Men samtidigt ökar skadorna på hjärnan ju äldre man blir.
– De här skadorna kompenseras av hjärnans reservkapacitet. Men när väl skadorna blir så omfattande att inte heller reservkapaciteten räcker till bryter troligtvis också försämringarna igenom snabbare, säger Peter Karlsson.
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
Kan bli ett inslag i debatten om pensionsålder
Dessa fynd skulle kunna ha betydelse för debatten om vad en rimlig personsålder är, menar Peter Karlsson.
– Visst håller vi oss friskare allt längre upp i åldrarna. Men att nedgången går snabbare när den väl sätter in kan påverka kvaliteten i de år en pensionär har kvar, säger Peter Karlsson.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »
- Göteborgs universitet - https://samfak.gu.se/aktuellt/nyheter/nyheter_detalj//dagens-aldre-friskare---men-tappar-formagor-snabbare-nar-forsamringen-borjar.cid1570258