Forskare utvärderar effekten av blodstamcellstransplantation vid MS
Från att multipel skleros (MS) tidigare sågs som en livslång svårbehandlad sjukdom behandlas många patienter idag framgångsrikt med cytostatika i kombination med blodstamcellstransplantation. Nu utvärderar forskare på Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet effekten av denna relativt nya metod.
– Resultaten av autolog stamcellstransplantation är hittills mycket goda. Cirka två tredjedelar av de 150 MS-patienter som hittills behandlats i Sverige har blivit stabila och klarar sig utan medicinering. Det som saknas är uppföljande studier av effekten samt studier som jämför utfallet med läkemedelsbaserad behandling, säger Joachim Burman, överläkare på neurologkliniken, Akademiska sjukhuset, som sedan flera år arbetat med att utveckla behandlingsmetoden.
Läs även: Medicinsk översikt om multipel skleros (MS)
Det är sedan 2004 som patienter med MS har fått behandlingskombinationen cytostatika och blodstamcellstransplantation. Nu ska alltså Joachim Burman med sitt forskarteam utvärdera effekten av metoden, vilket är möjligt tack vare forskningsanslag på 3,8 miljoner kronor från Svenska Läkaresällskapet. Forskarna ska under en fyraårsperiod bygga upp en databas om effekt och säkerhet för autolog blodstamcellstransplantation vid MS. Något som ska förbättra kunskap om vilka patienter som är bäst lämpade för behandlingen samt göra det möjligt att jämföra den med alternativa behandlingar, menar Joachim Burman.
Väga nytta mot risker
Syftet med högdosbehandling med cytostatika i kombination med blodstamcellstransplantation är att nollställa immunförsvaret så att det upphör att skada hjärnan. Idag får cirka en procent av alla som insjuknar i MS per år denna behandling. Det är framför allt yngre personer och allvarlig sjukdom som erbjuds behandlingsmetoden medan patienter med lindrigare sjukdom ibland klarar sig bra med vanlig bromsmedicin.
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
Joachim Burman menar att innan man går vidare med blodstamcellstransplantation bör man ha prövat annan behandling först. Det handlar om att väga nytta mot risker.
– De flesta av våra patienter är yngre personer, som inte haft sjukdomen så länge, men som har ett ogynnsamt förlopp med sjukdomsaktivitet trots behandling. Hos äldre patienter med uttalad funktionsnedsättning fungerar behandlingen sämre och riskerna är också större.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »
- Akademiska sjukhuset - http://www.akademiska.se/press#/pressreleases/effekten-av-blodstamcellstransplantation-vid-ms-ska-utvaerderas-paa-akademiska-2242280