Alzheimers sjukdom kopplas till tarmflorans sammansättning
Genom att studera både friska och sjuka möss fann forskarna att mössen som led av Alzheimers sjukdom hade en annan sammansättning av tarmbakterier än de friska mössen. Forskarna jämförde även med möss som helt saknade bakterier. Det visade sig att möss utan bakterier hade betydligt mindre mängd beta-amyloidplack i hjärnan, vilket bildas vid nervtrådarna vid Alzheimers sjukdom.
För att klargöra sambandet mellan tarmfloran och sjukdomsutvecklingen överförde forskarna tarmbakterier från sjuka möss till bakteriefria möss, och fann att mössen fick mer beta-amyloidplack i hjärnan än om de fått bakterier från friska möss.
– Vårt arbete är unikt eftersom vi kan visa på ett direkt orsakssamband mellan tarmbakterier och Alzheimers sjukdom. Det var slående att de möss som helt saknade tarmbakterier utvecklade mycket mindre plack i hjärnan, säger forskaren Frida Fåk Hållenius, vid Centrum för Preventiv Livsmedelsforskning.
– Resultaten innebär att vi nu kan börja forska på sätt att förebygga sjukdomen, och fördröja insjuknandet. Vi ser det som ett stort genombrott eftersom man tidigare bara kunnat ge symptomlindrande bromsmediciner.
- Lunds Universitet - http://www.lu.se/article/tarmbakterier-kan-spela-roll-vid-alzheimers-sjukdom?ref=pressrelease