Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Neurologi

Nya riktlinjer för behandling av migrän

Med syftet att förbättra omhändertagandet och minska de vårdrelaterade klyftorna, presenteras nu första nationella riktlinjerna för behandling av migrän. 

– Alla som behöver behandling ska få tillgång till den, oavsett vart i landet man bor,  säger docent och överläkare Jonas Lind som initierat arbetet med att ta fram riktlinjerna. 


Lovisa
Publicerad den: 2023-02-08

Nya riktlinjer för behandling av migrän
Annons

Omkring 15 procent av den vuxna svenska befolkningen lider av migrän, vilket motsvarar närmare 1,5 miljoner människor. Trots att både underdiagnostik, under- eller felbehandling av denna patientgrupp varit vanligt förekommande och omhändertagandet dessutom sett olika ut över landet, har det saknats nationella riktlinjer för sjukdomen. Fram tills nu. Den 16 januari presenterade Nationellt system för kunskapsstyrning, hälso- och sjukvård de efterfrågade första riktlinjerna.

LÄS MER: Migrän drabbar omkring 15 procent av befolkningen

Fler ska få tillgång till effektiv behandling 

Syftet , förutom att minska vårdklyftorna, är att förtydliga vilken farmakologisk och icke-farmakologisk behandling som bör erbjudas och i vilken fas av sjukdomen. Även vilken utredning och behandling som sker på vilken vårdnivå, och vilka patienter som lämpligen omhändertas på vilken vårdnivå hoppas man nu ska bli mer tydligt. 

Annons
Annons

 – Riktlinjerna är viktiga eftersom regionerna genom kunskapsstyrningen ställer sig bakom de behandlingar som rekommenderas, vilket kommer innebära att fler personer med migrän bör få tillgång till effektiv förebyggande behandling, säger Jonas Lind, överläkare och docent vid Linköpings universitet och ledamot inom Nationellt Programområde Nervsystemets sjukdomar som initierat arbetet med att ta fram riktlinjerna. 

LÄS MER: Anfallsbehandling vid migrän – steg för steg

Viktigaste budskapen 

 Ingela Nilsson Remahl, neurolog vid Karolinska universitetssjukhuset har även hon varit med i processen och tagit fram riktlinjerna. Hon menar att de viktigaste budskapen som följer är att vara mer aktiv, att omvärdera sin preliminära diagnos och att regelbundet utvärdera behandlingen.

– Man ska försöka att inte fastna i ett behandlingssteg utan istället ta rekommenderat nästa i behandlingstrappan, säger hon. 

Annons
Annons

Men det absolut viktigaste är egenvården. 

– Min förhoppning är att patienten har en behandlingsplan som man kan gå ut och in i beroende på migränsjukdomens fas, som ju varierar med ålder och samsjuklighet. Att hitta en balans. Man kan ju inte bota migränsjukdomen utan lära sig att hantera den.

Huvudvärksdagbok rekommenderas 

Läkare  rekommenderas också att ge ut en så kallad huvudvärksdagbok, för att på så vis kartlägga sjukdomen och effekten av vald behandling.  Dessutom ska den som lider av kronisk migrän erbjudas avancerad behandling, i form av både botoxinjektion och CGRP-hämmare.

Förse dina migränpatienter med en huvudvärksdagbok – ladda hem här >>

Utveckling av nya avancerade läkemedel 

Idag utvecklas nya läkemedel i ett allt snabbare tempo och som det ser ut just nu ligger fokus på den avancerade behandlingen av kronisk migrän – den allra mest handikappande varianten. 

– Här sker nu nästa generation av attack och förebyggare mot migrän, de så kallade gepanterna. Dessa finns inte med i riktlinjerna än men kommer efter studier att få sin plats i behandlingsarsenalen, säger Ingela Nilsson Remahl.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om NetdoktorPros personuppgiftspolicy här .


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.