Botoxbehandling mot migrän: “Det blev som natt och dag”
NetdoktorPro har intervjuat tre patienter som använt botox som behandling mot kronisk migrän. För Anette och Jenny blev botox räddningen som gav livskvalitén tillbaka, men för Eva var resultatet ingenting att hänga i julgranen.
Användningen av botox och "fillers" har under de senaste åren blivit populärt i både medicinska och kosmetiska syften. Botox, eller botulinumtoxin, är ett nervgift med muskelförlamande effekt och används som muskelavslappnande medel inom sjukvården. Olika användningsområden är till exempel behandling av kramper i muskler i samband med neurologisk sjukdom eller invaliditet, kronisk migrän, överaktiv blåsa eller kraftiga svettningar.
Anette: "Det bästa som hänt mig"
Sedan 20-årsåldern har Anette Haga, 56, haft kronisk migrän. Syftet med den första botoxbehandlingen var att räta ut rynkorna i pannan, att det också hjälpte henne mot den konstanta huvudvärken och migränen blev en överraskande bonus. I tio år har hon nu behandlats med botox för både migrän och svåra svettningar, eftersom botox påverkar svettkörtlarna så att svettproduktionen minskar.
- Det är det bästa som hänt mig, botox mot huvudvärken och svettningarna. Jag märker när botoxen går ur för då kommer huvudvärken tillbaka. Och för svettningarna har det hjälpt jättemycket. Förut hade jag bara svarta kläder, nu kan jag ha färgglada kläder och vad som helst, säger Anette Haga.
Det tog en dryg vecka för Anette att märka att huvudvärken var helt bort efter första behandlingen.
- När man gått med långvarig smärta så märker man inte när den försvunnit. Nu märker jag när botoxen är borta efter ett eller två dygn. Från att ha ont i huvudet dygnet runt så blir jag nu istället förvånad om jag får ont i huvudet.
Åker till Danmark för svettbehandlingar
Var sjätte månad får Anette botoxbehandling mot sin migrän i Stockholm, injiceringar för svettproblematiken får hon däremot i Danmark.
- Det är knasigt att man måste åka dit, eftersom Försäkringskassan inte godkänner det längre, ändå får de betala 15-20 000 när jag åker dit. Det jag behöver betala är resan, 1000 spänn, det är det lätt värt.
De enda negativa effekterna som Anette fått av botoxbehandlingarna är tunga ögonlock, men den biverkningen är ingenting hon lägger så stor vikt vid.
Läs även: Dessa migränpatienter löper störst risk för att få stroke
[ReadMoreLinkBoxSecond]Eva: "Jag märkte ingen skillnad"
Eva Lundahl, 63, hade kronisk migrän i tio år innan hon testade botox. Migränanfallen kom 14-18 gånger i månaden och vissa gånger även med aura. Vid två tillfällen under 2015 fick hon botoxbehandlingen, men migränanfallen fortsatte med samma styrka och frekvens som tidigare.
- Det blev inte bättre och jag kan inte säga att jag märkte någon skillnad. Efter några månader försvann effekten, vilket jag tyckte var skönt eftersom jag inte gillade den stela pannan, säger hon.
Gav botoxbehandlingen några negativa effekter?
- Jag kände mig helt död i ansiktet. Det märktes kanske inte så mycket utåt, men jag själv märkte av det. Hade det hjälp hade jag kunnat stå ut med stelheten.
Bästa hjälpen var att gå i pension
Istället för botox gick hennes läkare över till förebyggande läkemedel vilket visade sig ha god effekt. Men den bästa hjälpen mot kronisk migrän har för Eva varit att gå i pension. Nu har hon inte längre kronisk migrän utan enstaka migränanfall två till fyra gånger i månaden.
- Att jag gick i pension kan ju ha spelat in, jag fick ju en lugnare tillvaro, så jag har nog varit mer stresskänslig än vad jag tidigare trott.
Läs även: Hur hjälper du Anna med hennes sömnbesvär?
[ReadMoreLinkBoxThird]Jenny: "Det är en livsförbättring nått så kopiöst"
För Jenny Moen, 35, började migränen redan som 15-åring med konstant huvudvärk och migränafall fem dagar i månaden i anslutning till menstruationen. Likt många andra har hon genom åren testat nässpray och läkemedel i tablettform men utan kännbart resultat. Men så för sex år sedan behandlades hon för första gången med botox. Frekvensen sjönk anmärkningsvärt från fem till ett migränanfall i månaden.
- Det blev som natt och dag. Jag har lite huvudvärk ibland, men det är inte alls som det var innan, säger hon och fortsätter:
- Det är en livsförbättring nått så kopiöst. Det är så svårt att föreställa sig om man inte haft det själv, men det har hjälp min livskavlité nått helt otroligt.
Läs även: Många smärtpatienter lider i onödan – Nya behandlingsrekommendationer
Måste sluta med behandlingen
Den sexåriga lyckan kan komma att nå sitt slut. Nyligen fick nämligen Jenny sin sista botoxbehandling på smärtenheten i Uddevalla, och exakt varför hon måste sluta med behandlingen vet hon inte.
- Läkaren tyckte att jag skulle ge andra chansen att prova. Det är väl för kostsamt, men jag vet inte. Jag tror att det är för dyrt och att alldeles för många håller på med botox.
Hur kändes det beslutet?
- Jag grät när jag gick därifrån, det var fruktansvärt och jag är livrädd att få tillbaka migränen. Jag är ju ensam med tre barn så jag vet inte hur det ska bli.
Kommer du kunna klara dig utan botox?
- Jag är ganska säker på att migränen kommer komma tillbaka. Men måste jag det så måste jag. Det är ingenting som jag skulle ha råd att bekosta själv. Därför tycker jag det är helt underbart att man börjat ge de på sjukhus för att man ska kunna ha råd till ett drägligt liv. Men kommer jag bli lika dålig som jag var innan så kommer jag försöka överklaga det till patientnämnden.
Botox, eller botulinumtoxin, är ett dödligt nervgift. Var det något du resonerade kring innan du tackade ja till behandlingen?
- Det har jag haft med i beräkningen och det var nog lite därför jag var tveksam i början, det är ju ändå ett nervgift som är väldigt dödligt. Men man blir så desperat när man har ont, och smärta överhuvudtaget, så man är beredd att prova vad som helst.
Botulinumtoxin, eller botox, är ett nervgift med muskelförlamande effekt och används som muskelavslappnande medel inom sjukvården. Det används också vid estetiska behandlingar av exempelvis rynkor. Botulinumtoxin är ett kraftigt nervgift som vid felaktig användning kan ge lätta till allvarliga biverkningar, såsom muskelsvaghet samt svårighet att svälja och andas. Effekten är aldrig långvarig utan försvinner efter några månader. Olika användningsområden är till exempel behandling av kramper i muskler i samband med neurologisk sjukdom eller invaliditet, kronisk migrän, överaktiv blåsa eller kraftiga svettningar. Fakta om botox
-
Fass - https://www.fass.se/LIF/product?userType=2&nplId=20080626000015
- Läkemedelsverket - https://lakemedelsverket.se/malgrupp/Allmanhet/Vad-ar-ett-lakemedel/Information-om-botulinumtoxin-och-fillers/