Infektionsexperten: “Alla läkare borde tänka lite mer förebyggande”
Kunskapen om pneumokocksjukdom är generellt låg hos allmänheten. Därför är det viktigt att professionen är insatt och föreslår vaccination till dem som riskerar att drabbas av svår sjukdom. Här delar infektionsläkaren Jonas Ahl med sig av sina bästa råd till kollegorna som träffar patienter i riskgrupp.
– Jag hoppas och tror att vi blir allt bättre på det här med att förebygga sjukdom. Det har ju varit hyperaktuellt nu med covid-19 och vaccination, säger Jonas Ahl, VO infektionssjukdomar vid Skånes universitetssjukhus.
När det gäller pneumokocksjukdom menar han dock att man inte kan förlita sig på att patienterna själva har koll på detta. Många känner till risken för lunginflammation men vet kanske inte att man kan vaccinera sig mot den bakterie som ofta orsakar sjukdomen. Och som även skyddar mot hjärnhinneinflammation och sepsis, vilka är de allvarligaste sjukdomarna orsakade av pneumokocker.
– Kunskapen hos allmänheten är nog ganska låg, för det här är jättesvårt för folk som inte sätter sig in i detta, säger han.
Vilka riskerar att drabbas av svår pneumokockorsakad sjukdom och ska rekommenderas vaccination?
– Det är väldigt likt för vilka som ska rekommenderas influensavaccin. Ålder är ju en jättetung faktor i det här, säger Jonas Ahl.
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
Samtidigt menar han att riktlinjerna är ganska fyrkantiga då de drar skarpa gränser vid ålder och olika diagnoser. Detta är förstås nödvändigt men där understryker Jonas Ahl att man som läkare måste göra en individuell bedömning av om en patient är i behov av pneumokockvaccination. Ett exempel som han lyfter är patienter med kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL), som enligt riktlinjerna går under riskgrupp här.
– I verkligheten kan det vara jätteskillnad mellan en KOL-patient som har lätt KOL medan det finns de som knappt orkar gå upp för tio trappsteg. Man får nog värdera hur allvarligt det skulle bli för patienten att drabbas av en lunginflammation, säger han och fortsätter:
– Man får lägga ihop helheten. Så har jag gjort när jag har haft en patient framför mig.
Testa din kunskap om pneumokockvaccination i ett quiz
Som ett led i att förse professionen med den senaste kunskapen inom området, erbjuder NetdoktorPro nu ett quiz om pneumokockvaccination, som Jonas Ahl har varit med och tagit fram.
– Det handlar dels om principerna att marknaden erbjuder två olika pneumokockvaccin, och i vilka situationer de ska erbjudas, säger han.
I filmklippet här nedan berättar Jonas Ahl mer om vad man kan förvänta sig av quizet:
Pneumokocksjukdom och influensa går hand i hand
Många gånger är influensa ingångsporten för att få en bakteriell lunginflammation, vilket gör det viktigt att riskindivider även får vaccin mot säsongsinfluensan.
LÄS ÄVEN: Säsongsinfluensan och vaccination – för dig som arbetar inom sjukvården
– Just influensa och pneumokock går verkligen hand i hand och vid varje influensapuckel så kommer pneumokockerna med, det kan vi mäta varje år, säger Jonas Ahl.
När ska man ta upp frågan om vaccination med patienten?
– Det kan vara klokt att fråga om riskindivider ska ha pneumokockvaccin i samband med att de är där och tar sitt influensavaccin.
Vaccin mot pneumokocker och influensavaccin (inklusive högdosvaccin) går bra att ges vid samma tillfälle. Som det ser ut nu ska man däremot separera pneumokockvaccin och vaccin mot covid-19 minst sju dagar.
– Eftersom covid-vaccinerna är så nya ska man undvika att blanda samma dag. Men det har nog att göra med att om folk får biverkningar så vill vi särskilja de. Det är inte så att vi tror att det är farligt, säger Jonas Ahl.
Flera nya pneumokockvaccin på gång
Genom att vaccinera mot både pneumokock och influensa ger det ett extra skydd mot lunginflammation, vilket är viktigt då pneumokockvaccinen inte skyddar mot alla serotyper. Idag finns det ett 90-tal kända serotyper av pneumokocker.
– Problemet är att vaccinerna inte är perfekta, men det här är ett stort forskningsfält, säger Jonas Ahl.
Han menar att det är flera nya pneumokockvaccin på gång som kan blir tillgängliga inom några år.
– Det är enorma studier och resurser som läggs ner på detta, så det kommer att förändra fältet.
De vaccin som idag finns tillgängliga skyddar mot de vanligaste pneumokocktyper vi känner till som orsakar sjukdom. Men det är komplext, menar Jonas Ahl.
Efterfrågat vaccinationsprogram snart här
Från och med hösten 2022 ska alla 75-åringar och medicinska riskgrupper få avgiftsfri vaccination mot pneumokocker, inom ramen för ett nytt särskilt vaccinationsprogram. Detta är en del av regeringens stora satsningar på välfärden, vilket presenterades i samband med budgetpropositionen i september 2021.
Vissa landsting erbjuder redan riskgrupper gratis vaccination mot pneumokocker, men snart införs alltså ett nationellt vaccinationsprogram. Detta är efterfrågat sedan länge och något som var väntat, enligt Jonas Ahl.
– Det var inte så överraskande att detta skulle komma.
Har du några andra råd till kollegorna som träffar dessa patienter?
– Alla läkare borde tänka lite mer förebyggande, framförallt inom primärvården men även inom slutenvården, att man pratar om rökstopp, vikt, träning och vaccinationer – om man tycker patienten glider ut och blir en riskindivid för olika sjukdomar, avslutar Jonas Ahl.