Riskerna med förmaksflimmer vid operation – Så ska de minska
Patienter som drabbas av förmaksflimmer i samband med hjärtoperation löper åtta gånger högre risk att få flimmer även i framtiden. Det visar forskare vid Örebro universitet, som också föreslår åtgärder.
Förmaksflimmer är starkt associerat med hjärninfarkt, hjärtsvikt och förtida död. I sin avhandling har Espen Fengsrud, hjärtspecialist och specialist på hjärtrytmrubbningar, undersökt de framtida riskerna med förmaksflimmer i samband med kranskärlsoperation.
– En annan studie där patienterna följdes upp efter femton år visade att förmaksflimmer i samband med kranskärlsoperation är en riskfaktor för bortgång i förtid. Det är oavsett om flimret uppkommer före eller efter operation, säger Espen Fengsrud, överläkare vid Universitetssjukhuset Örebro och tidigare doktorand på Institutionen för medicinska vetenskaper på Örebro universitet.
Idag ska patienter med förmaksflimmer i samband med kranskärlsoperation erbjudas blodförtunnande medicin som skydd mot stroke. Men på sikt krävs det bättre uppföljning för dessa patienter, menar örebroforskarna som redan påbörjat en studie inom detta.
Titthålskirurgi ska minska risken för framtida flimmer
I sin avhandling undersökte Espen Fengsrud även endoskopisk ablation, vilket visade sig vara en säker och effektiv metod och minskade risken för framtida förmaksflimmer.
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
– Alla patienter monitorerades kontinuerligt under ett år via en rytmdetektor som opererades under huden. Dessutom följdes de med ultraljud, arbetsprov och livskvalitetsenkäter under året. Hjärtats pumpförmåga förbättrades, fysisk arbetsförmåga ökade och det ledde till subjektivt förbättrad hälsa, säger Espen Fengsrud.
[ReadMoreLinkBoxSecond]Hopp för patienter med ihållande symtomatiskt förmaksflimmer
Tidigare har patienter med ihållande symptomatiskt förmaksflimmer mer än ett år inte haft något annat behandlingsalternativ än reglering av hjärtfrekvensen. Men nu visar forskningen att titthålskirurgi ger nya möjligheter, vilket kan kombineras med kateterablation.
– Det innebär att man går in via ljumsken och bränner på insidan av hjärtat. Det är en etablerad behandling hos patienter med högsymptomatisk växlande förmaksflimmer med kortare varaktighet. Det är jag och en ytterligare läkare som utför det ingreppet hos oss, säger Espen Fengsrud.
- Örebro universitet - https://www.oru.se/nyheter/formaksflimmer-vid-operation-okar-risken-for-framtida-hjarninfarkt/